Több ezer szerb tiltakozott Belgrádban az ellen, hogy Európa egyik legnagyobb lítiumlelőhelyét – az elektromos autók akkumulátoraihoz nélkülözhetetlen nyersanyagot – kitermeljék. Az aktivisták szerint a bánya visszafordíthatatlan környezeti pusztítást okozna a szerbiai Jadar-völgyben, ahol a lelőhely található.

A Rio Tinto bányászati óriáscégnek kiadott engedélyt 2022-ben visszavonták, miután az országban széles körű tiltakozások törtek ki, de a projektet a múlt hónapban egy bírósági döntést és a belgrádi kormány fordulatát követően újraindították. Aleksandar Vucic elnök ragaszkodott ahhoz, hogy szigorú környezetvédelmi biztonsági előírásokat vezetnek be.

A fővárosban a tüntetők "Rio Tinto kifelé Szerbiából", és "Nem adjuk át Szerbiát" feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, miközben végigvonultak a városon.

Az aktivisták azt szeretnék, ha a törvényhozók végleg betiltanák a lítium és a bór bányászatát Szerbiában, figyelmeztetve a közegészségre, valamint a talaj és a víz szennyezésére jelentett lehetséges veszélyekre.

A szerb belügyminisztérium becslése szerint 24-27 ezer ember csatlakozott a tüntetéshez.
A környezetvédő aktivisták a város két fő vasútállomását is elfoglalták - néhányan a síneken feküdtek vagy ültek.

Ivica Dacic belügyminiszter nyilatkozatában elmondta, hogy a szervezőket a rendőrség "figyelmeztette", hogy cselekedeteik "nem állnak összhangban a törvénnyel".

A lítium tárhatja szélesre az EU kapuját Szerbia előtt

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában jelentős lítiumkészletekre bukkantak, ami alapvetően alakíthatja át a régió gazdasági és geopolitikai helyzetét. Jelen pillanatban az Európai Unió került versenyelőnybe a készletekért folytatott küzdelemben, ami új lendületet adhat akár a csatlakozási tárgyalásoknak is.

A múlt hónapban Belgrád visszaállította az angol-ausztrál Rio Tinto bányavállalat engedélyét az ásványi anyag kitermelésére az ország nyugati részén található Jadar-völgyben.

Szerbia kormánya szerint a projekt 2022-es blokkolásáról szóló korábbi döntés "nem állt összhangban az alkotmánnyal és a törvényekkel".

Az EU "történelmi napként üdvözölte a döntést Szerbia és Európa számára".

Biljana Djordjevic, a Zöld Baloldal Mozgalom társelnöke a Rio Tinto újjáélesztett projektjéről szólva azt mondta, hogy az aktivisták

attól tartanak, hogy Szerbiát feláldozzák az elektromos járművek lítiumellátása érdekében, amit Szerbiában szinte senki sem engedhet meg magának.

Az autógyártóknak egyre több lítiumra lesz szükségük az akkumulátorokhoz, ahogy a kibocsátásmentes járművekre való átállás felgyorsul – és a Rio Tinto 2,4 milliárd dolláros Jadar-völgyi projektje Európa jelenlegi lítiumszükségletének akár kilenctizedét is biztosíthatja, és a vállalatot a világ egyik vezető lítiumtermelőjévé teheti – számolt be róla a BBC.