Hajlandó vagyok leülni az ellenzékkel a tárgyalóasztalhoz, hogy az ország javát, békéjét és jövőjét szem előtt tartva tárgyaljunk - mondta Maduro.

A lehetséges közvetítőket nem nevezte meg, csak annyit mondott, hogy a világ több kormánya is aggályát fejezte ki a venezuelai helyzet miatt, és párbeszédre szólított fel. Oroszország az elmúlt napokban többször jelezte, hogy kész lenne közvetíteni, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig kedden azt közölte, hogy a kérdésben Moszkva keresi az együttműködés lehetőségét az EU-val és a Karib-tengeri Közösséggel (CARICOM), továbbá Kínával és Indiával.

Támogatná az előrehozott választásokat

A baloldali venezuelai elnök azt is hangsúlyozta, hogy az "imperialistáknak" 2025-ig kell várniuk az új venezuelai elnökválasztásra. Megismételte álláspontját, hogy legitim módon nyerte meg a tavalyi választást, a szavazatok 68 százalékával. Egyúttal azt is közölte, hogy támogatná az előre hozott parlamenti választások megtartását.

Venezuela mindenképpen teljesíteni fogja pénzügyi kötelezettségeit Oroszországgal és Kínával szemben. Törvénytelennek nevezte a PDSVA venezuelai állami olajvállalattal szemben bevezetett amerikai szankciókat.

Meg akarják ölni?

Maduro azt állította, hogy Donald Trump amerikai elnök "kétségtelenül parancsba adta" a kolumbiai kormánynak és maffiának az ő meggyilkolását, ezért Washington és Bogotá lesz a felelős, ha vele valami történik. "Sorsom az Úr kezében van, keresztény vagyok, bízom az Úr oltalmában. Folyamatosan véd Venezuela népe, jó a felderítő szolgálatunk."

Maduro angolul azt üzente Trumpnak, hogy "el a kezekkel Venezuelától!".

"Infantilizmusnak", "bohócságnak" és "provokációnak" nevezte, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfői sajtótájékoztatóján egy olyan jegyzettömbbel jelent meg, amelyen jól olvasható volt az a bejegyzés, hogy "ötezer katonát Kolumbiába". Maduro szerint az erről való megegyezést még a kolumbiai külügyminisztérium is cáfolta.

Az elnök szerint a venezuelai helyzet egyedülálló Latin-Amerikában, annak ellenére, hogy a 20. században több mint száz államcsíny történt a régióban, amelyet "az Amerikai Birodalom készített elő és hajtott végre". Korábban sem az amerikai elnök, sem a külügyminiszter, sem pedig más magas rangú tisztségviselő nem hívott fel puccsra. A venezuelai hadsereg lojális a "törvényes kormányhoz" - mondta Maduro. "No comment" válasszal tért ki annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vannak-e orosz zsoldosok a személyes védelmében.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter kedden a Twitteren azzal vádolta meg Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfőt, hogy csatlakozott a Venezuela elleni, szerinte az Egyesült Államok által "megrendezett" államcsínyhez. Spanyolország öt másik európai állammal együtt kilátásba helyezte, hogy Juan Gauidót fogja a dél-amerikai ország elnökének elismerni, ha Maduro nem ír ki előrehozott választást.

Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnöke január 23-án nyilvánította magát Venezuela ideiglenes államfőjévé a hivatalban lévő államfővel, Nicolás Maduróval szemben. Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz január 26-án Izrael, egy nappal később pedig Ausztrália is csatlakozott. Ugyancsak január 26-án hat uniós ország nyolc napot adott Madurónak arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását, különben Guaidót ismerik el a dél-amerikai ország elnökének - írta az MTI.