Beköszönt a defláció az eurózónába - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A közös európai valutát használó országokban decemberben 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak 2013 utolsó hónapjához képest. Az árak zsugorodásra utoljára a válság szaggatta 2009-es év októberében volt példa az eurózónában. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők 0,1 százalékos mínuszt vártak a plusz 0,3 százalékos novemberi adat után.

A fogyasztói árak az elmúlt öt hónapban újra és újra elmaradtak egy évvel korábbi szintjüktől, egyben december volt a 22. egymást követő hónap, amelyben a fogyasztói árak alacsonyabbak voltak az Európai Központi Bank (ECB) kicsit két százalék alatti célértékénél. Az infláció 2012 augusztusa óta enyhül, 2013 októberében esett 1,0 százalék alá és 2014 júliusában 0,5 százalék alá.

Az eurózóna mozdonyának tartott Németországban a novemberi 0,5 százalékról 0,1 százalékra csökkent az éves áremelkedés üteme. Mindezek nem igazán hatottak az euróra, mivel a piaci szereplők számítottak a kellemetlen fejlemény bekövetkezésére. A közös európai valuta 1,1866 euró/dolláros áron forgott a keddi 1,8888-as záróár után. Az euró idén eddig 1,87 százalékkal gyengült a dollárral szemben, miután 2014-ben 12 százalékot veszített értékéből amerikai társával szemben.

Baj, baj, baj

Az árak csökkenése a vállalatokat beruházásaik, a fogyasztókat váráslásaik halogatására ösztönzi. Az magán- és céges adósok nem számíthatnak jövedelmük növekedésére, ami megnehezíti törlesztésüket. A kormányok hasonló helyzetben vannak. Összességében a defláció hanyatló gazdasági spirálhoz vezethet, ezért növeli a valószínűségét annak, hogy az ECB január végi ülésén kiterjeszti értékpapír-vásárlásait, azaz friss pénzzel árasztja el az eurózóna piacait.

Nem célszerű figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy az infláció régóta tartó visszaesése főként az energiahordozók árának hanyatlásából fakadt. A 2014 decemberét megelőző 12 hónapban 6,3 százalékkal estek az energiaárak, miközben a többi áru és szolgáltatás ára 0,6 százalékkal felfelé araszolt egy évvel korábbi értékéhez képest.