A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az eurózónában hatályos 0,5 százalékos alaprátához az Európai Központi Bank (ECB) szokásosnál egy nappal hamarabb ülésező Kormányzótanácsa mai párizsi kamatmeghatározó találkozóján. Az ECB a nulla százalékos betéti kamathoz sem nyúlt, és néhány piaci szereplő csalódására a szokásos frázisokon túl Mario Draghi, a bank elnöke nem említette a bankoknak tavaly év végéig juttatott 1000 milliárd eurós olcsó hitel (LTRO) esetleges meghosszabbítását.

Pedig többen számítanak rá, hogy ahogy a bankok az olcsó hitelt visszafizetik és ennek következtében a pénzügyi rendszerben forgó extra likviditás eltűnik, az ECB arra fog kényszerülni, hogy újabb programot indítson, máskülönben automatikusan szigorodnának a monetáris kondíciók a közös térségben (miközben az USA-ban a kilépési stratégiával kapcsolatos várakozások ellenére is valójában nő a likviditás, vagyis fennmaradnak a lazítás irányába mutató mechanizmusok).

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége egyenesen azt várja, hogy még az idén bejelenthetik az LTRO3-at, aminek elindulására jövő év elején kerülhet sor. A bankok tavaly év vége óta egyébként fizetik vissza a felvett kölcsönöket, a bankközi rendszerben forgó év eleji extra 800 milliárd euró mostanra 221 milliárdra apadt, és jövőre teljesen el is tűnik.

Az ECB elnöke a várakozásokkal kapcsolatban inkább óvatos jelzéseket adott, megfigyelők szerint azért, hogy ne lője el a jegybank összes eszközét, ami egyébként kevesebb, mint amennyi a brit, amerikai vagy éppen japán jegybank rendelkezésére áll, ezért társaihoz képest az ECB monetáris politikája hagyományosan mindig visszafogottabbnak számít.

Annyit azért jelzett Draghi, hogy továbbra is nyitva áll annak lehetősége, hogy fennmaradjanak a laza kondíció, például a bankoknak a likviditási intézkedések 2014 végéig rendelkezésükre fog állni. Valamint hogy a kamatok a mostani rekord alacsony szinten, vagy esetleg még annál is lejjebb kerülhetnek. (Draghi azon kijelentése után, miszerint a bizalmi indexek a folytatódó javulást igazolják vissza, az euró/dollár kurzus 1,3607-ig, héthavi csúcsra ugrott.)

Ha szükséges, minden rendelkezésre álló eszköz bevethető - hangsúlyozta, amiből a nemzetközi sajtóban egyesek az LTRO3-ra történő utalást olvasták ki. Draghi ugyanakkor hozzátette, hogy a bankok számára rendelkezésre álló olcsó forrást hitelezésre, illetve egymás finanszírozására használhatják, de az egyes intézményeknél jelentkező pótlólagos tőkeigényt ebből nem lehet fedezni.

A Reuters idézett konszenzusa szerint a mostani kamatszint 2015 áprilisig fog fennmaradni, míg a határidős kamatlábak júliusi alacsony szintjeik közelébe süllyedtek vissza. Vagyis most nincs is szükség gyors beavatkozásra, a bankközi hitelpiac egyelőre zavartalanul működik. Az októberi üléstől korábban ugyanis azért remélte pár piaci szereplő, hogy lesz valamilyen bejelentés, mert a nyár végén a Fed szűkítésére vonatkozó várakozásokkal párhuzamosan a bankok egymás finanszírozására szolgáló hitelek után fizetett rövid-kamatok erőteljesen fölfelé indultak.

Gyakorlatilag a Fed elmaradt szeptemberi jelzésére, illetve az ECB kommunikációjába azóta beépült új elemek hatására (ilyen például az előretekintő iránymutatás) ezek a rövid kamatok most visszasüllyedtek. Az ECB azt hangsúlyozza például, hogy folyamatosan figyeli a pénzpiaci folyamatokat, illetve, hogy a makro környezet változásához igazítja előrejelzését és döntéseit. Egyelőre a gazdasági környezet felől sincs nyomás a további lazításra, maga Draghi is kiemelte, hogy a legtöbb bizalmi indikátor az eurózóna gazdasági aktivitásának élénkülésére utal, miközben a legfrissebb szeptemberi infláció továbbra is messze a 2 százalékos cél alatt, 1,1 százalékon tanyázott.