Az Eurostat jelentése szerint az eurózónában februárban 0,2 százalékkal zsugorodtak a termelői árak a januárihoz és 1,7 százalékkal 2013 második hónapjához képest. Ez volt a második egymást követő havi csökkenés, ráadásul az év első hónapjában csak 1,4 százalékos mínuszt jegyeztek fel. A februári volt a legnagyobb visszaesés a válság szaggatta 2009 decembere óta.

A termelői árak esése arra utal, hogy a következő hónapokban nem várható a fogyasztói árak stagnáláshoz közeli emelkedésének erősödése, ami nem igazán ösztönzi a fogyasztást és a beruházásokat. Ez arra sarkallhatja az Európai Központi Bankot (ECB), hogy lépéseket tegyen a növekedés felpörgetése érdekében. A fogyasztói árak az Eurostat jelentése szerint 0,5 százalékkal araszoltak feljebb a márciust megelőző 12 hónapban - az ECB két százalékhoz közelítő áremelkedés tartana jónak.

A szakértők egy része ennek ellenére úgy véli, hogy az európai jegybank nem tesz semmit, mert abban bízik, hogy az eurózóna gazdasága fokozatosan magához tér, és ezzel párhuzamosan az inflációi is növekedni fog a következő években. Őket látszik alátámasztani, hogy a termelői árak főként az energiaárak mérséklődése miatt estek: ezek kiszűrésével az éves visszaesés csak 0,5 százalék volt februárban.