A vállalatok hitelfelvételi lehetőségei jelentősen javultak - állította Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke sajtótájékoztatójának elején. Draghi azt követően lépett a riporterek elé, hogy az európai jegybank nem változtatott nulla közelében (0,05 százalékon) lévő alapkamatán. Ezt követően egy tiltakozó hölgy "Vessenek véget az ECB diktatúrájának!" felkiáltásokkal szakította félbe a bankelnököt. A biztonsági emberek kivezették a nőt a teremből.

A Guardian tudósítója azért megjegyezte, hogy a sajtótájékoztató az ECB főhadiszállásán zajlik. Ehhez képest érdekes hogyan juthatott be a német akcentussal kiabáló asszonyka, aki konfettit szórt Draghira. Az olasz politikust nem zökkentette ki nyugalmából az incidens. Folytatva mondandóját áttért az infláció ecsetelésére. Az ECB szoros figyelemmel követi az árak alakulását, és továbbra is arra számít, hogy 2016-2017-ben elindul az infláció a bank kicsit két százalék alatti célja felé.

Egy tüntető az ECB kamadtöntő ülését követő sajtótájékoztatón konfettivel szórta le Mario Draghi elnököt,
Kép: miközben azt kiáltozta: "Vessenek véget az ECB-diktatúrának!"

No problem

Ezt követően megismételte a bank mantráját, miszerint az eurózóna gazdaságának fellendítéséhez olyan reformokra van szükség, amelyek kezelik magas strukturális munkanélküliséget és a gyenge növekedési potenciált.

Az első újságírói kérdés Görögországot érintette. Draghi elmondta, hogy az ECB támogatni fogja a görög bankokat, ameddig azok fizetőképesek. A bank 110 milliárd euróra emelte az ország pénzügyi szektorának finanszírozását. A következő kérdésre felelve kijelentette, hogy - szemben az elmúlt napokban megjelent hírekkel, amelyek szerint a bank nem tudja elkölteni az eurótagállamok államkötvényeire szánt pénzét, mert halovány az állampapírok kínálata - nincs gondjuk a monetáris enyhítés folytatásával.

Lejtőn az euró és a forint

Az euró gyengült, az európai tőzsdék erősödtek arra reagálva, hogy az ECB rendületlenül halad előre a monetáris enyhítés sugárútján egészen addig, amíg az infláció fel nem támad az eurózónában. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a program lerövidítésének lehetősége lekerült a napirendről. A forint is gyengülő pályára került - az euróval szemen 298,31-re, a dollárral szemben 279,65-re, a svájci frankkal szemben 288,21-re.

Visszatérve Görögországra Draghi kijelentette, hogy még csak bele sem hajlandó gondolni abba a lehetőségbe, hogy az ország fizetésképtelenné válik. Pozitív példának Spanyolországot említette, amely szerinte erős, munkahelyteremtő fellendülést él át, köszönhetően a munkaerő-piaci reformnak.

Az egyik elemző twitteres bejegyzése azzal összegezte a sajtótájékoztató tapasztalatait, hogy a tiltakozás keltette izgalmakat különösen unalmas beszámolóval kompenzálta az európai jegybank elnöke.