Az EPFR Global adatszolgáltató cég által figyelt feltörekvő piaci kötvényalapokból a június 19-ével végződő héten 2,6  milliárd dollárnyi forrást vontak ki befektetők - még azelőtt, hogy a Fed a mennyiségi könnyítési programjának befejezésére konkrét terveket vázolt volna fel, ami csütörtökön elrontotta a piaci hangulatot és előidézte a nagy zuhanásokat. Eddig a forrás-kiáramlás négyhetes átlaga 1,73 milliárd dollárra tehető, ami az Unicredit elemzői szerint minden eddiginél nagyobb mértékű.

Az EMBI Global indexben szereplő nemzetközi feltörekvőpiaci kötvények hozama 2012 januárja óta nem látott mértékben, több mint 6 százalékkal ugrottak meg csütörtökön, amit pénteken korrekció követett. A török líra és az indiai rúpia rekord mélybe zuhant, de a többi fizetőeszköz sem úszta meg.

A feltörekvő piacokon befektető részvényalapokból 3,4 milliárd dollárt vontak ki, miközben a feltörekvő világ tőzsdéi továbbra is alulteljesítők voltak a fejlettebb piacok börzéihez képest. Az FTSE Emerging Markets indexe egy hónap alatt közel 15 százalékot esett.

Az FT szerint befektetők remélik, hogy ezek a turbulenciák csak átmenetiek, kiemelve a feltörekvő gazdaságok erősségeit: a költségvetési hiány és az államadósság szintje még mindig egészségebb szinteken van, mint a nyugati világban.

Mindenesetre a Fed mennyiségi könnyítésének mérséklése várhatóan fokozatos lesz, az alapkamat szintje pedig 2015-ig ezen a szinten marad - emlékeztet az FT. A japán jegybank ez év elején szintén jelentős és meglehetősen agresszív mennyiségi könnyítéses programmal állt elő, ami a japán befektetőket fogja vélhetően más piacokra terelni.

Mindezek ellenére azonban egyre erősödnek azok az aggályok is, hogy a feltörekvő gazdaságok a folyó fizetési mérlegük és a költségvetési hiányuk kezelésében a jelentős nemzetközi tőkebeáramlástól váltak függővé. Ennek megfelelően, ha a tőkekiáramlás folytatódik, akkor egyes elemzői vélemények szerint fennáll a veszélye, hogy az még a legegészségesebb feltörekvő gazdaság növekedésére is nyomást gyakorol majd.

Az FT szerint a Deutsche Bank a feltörekvőpiacok egészére vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését rontotta 0,6 százalékkal 4,9 százalékra erre az évre, miközben a fejlett gazdaságokét 0,1 százalékoponttal 1,2 százalékra emelte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!