Az elemzőcég számításai szerint a görög hazai össztermék (GDP) 2013 végéig a 2008-ban mért legutóbbi csúcsértékhez képest összesen több mint 25 százalékot zuhan. Ebben a környezetben a nemzetközi hitelező trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (ECB) úgy is dönthet, hogy nem folyósítja tovább a pénzügyi segély részleteit újabb görög megszorító intézkedések nélkül. Ez erősítheti a mentőtervvel szembeni ellenállást Görögországban, emellett a kötvényhozamok megugrásával és bankbetét-menekítési rohammal járhat.

A Capital Economics közgazdászai keddi londoni elemzésükben azt is jósolták, hogy az új görög kormány várhatóan megpróbálja majd újratárgyalni a mentőprogram egyes elemeit az EU-val és az IMF-fel. Mivel egyre terjed az a felismerés, hogy a megszorítások önmagukban nem kínálnak gyógyírt a perifériális eurótagállamok gazdasági bajaira, az uniós döntéshozók akár hajlandónak is bizonyulhatnak a megállapodás valamelyes kiigazítására. Mivel azonban "a tintának még ideje sem volt megszáradni az eredeti egyezségen", és tekintettel arra is, hogy Görögország az első segélycsomag feltételeinek teljesítésével sem jeleskedett, nem lenne meglepő, ha egyes központi euróövezeti országok hallani sem akarnának semmiféle módosításról.

Az április végén kiadott, új Világgazdasági Kilátásokban (WEO) az IMF maga is túlzottnak tartotta a költségvetési kiigazítás ütemét egyes euróövezeti országokban, bár konkrétan csak Németországgal és Spanyolországgal példálózott ezügyben.

Mindemellett Görögországnak júniusban intézkedési tervet kell bemutatnia arra, hogy 2014-ig miként kívánja a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő mértékben csökkenteni a költségvetési kiadásokat. Ha a hatalomra kerülő pártok nem tudnak megegyezni, hogy milyen kiadásokat faragjanak le, az vagy a görög kormány, vagy a pénzügyi segélyről szóló megállapodás összeomlásához vezethet - jósolták a Capital Economics londoni elemzői. A cég szakértői közölték: véleményük szerint a piacok valószínűleg jól számolnak, amikor Görögország újbóli törlesztésképtelenné válását árazzák. A Capital Economics közgazdászai keddi helyzetértékelésükben fenntartották azt a jóslatukat, hogy mindezek alapján Görögország még az idei év vége előtt elhagyja az euróövezetet.