A német pénzügyminisztérium szóvivője, Martin Kotthaus "teljesen illuzórikusnak" nevezte azt az értesülést, hogy az ESM kapacitásait megnégyszereznék. A Der Spiegel című német hetilap vasárnap jelentette, hogy az eurózóna tagországai arra készülnek, hogy tőkeáttétel révén megnövelik az állandó válságkezelési alap kapacitását, amely így meghaladhatná a kétezer milliárd eurót. A tervek szerint az ideiglenes válságkezelő alapnál, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) esetében használt tőkeáttételes eljáráshoz hasonlóan az állandó mechanizmusnál is négyszeresére,a jelenlegi 500 milliárd euróról 2 billió euróra növelnék az eszköz kapacitásait.

"Az ESM ugyanazokat az eszközökkel fog működni, mint elődje, az EFSF, se többel, se kevesebbel" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: korai lenne még számokról beszélni, teljesen absztrakt még az elképzelés.

Az EFSF esetében az euróövezeti vezetők abban reménykedtek, hogy úgynevezett különleges célú gazdasági egységeken (SPV) keresztül minden mentőalapos euróhoz 4-5 másik eurót tesznek hozzá a magánbefektetők. Piaci érdeklődés hiányában azonban az áttételes eljárás akkor kudarcot vallott, és az euróövezeti vezetők végül az ESM egy évvel korábbi bevezetése mellett döntöttek. Az ESM októberben kezdi el működését.