A jegybankok túl nagy likviditást pumpálnak a globális pénzügyi rendszerbe - mondta a német pénzügyminiszter. "A kamatoknak tulajdonképpen a befektetés-allokáció optimalizálása lenne a feladata. Amikor azonban a kamat nulla, akkor ott nagyon nem stimmel valami" - mondta.

Wolfgang Schäuble méltatta ugyanakkor az Európai Központi Bank (ECB) álláspontját, mely szerint a monetáris politikával nem lehet strukturális problémákat megoldani, csak időt nyerni. Az euróövezet déli tagországaiban a kis- és középvállalatok problémáját nem oldaná meg még a zéró kamatláb sem - mutatott rá.

Az ECB legutóbbi ülésén történelmi mélypontra, 0,5 százalékra csökkentette alapkamatát, és a csökkenő euróövezeti infláció további kamatvágásokra ad lehetőséget. Áprilisban az Eurostat csütörtöki jelentése szerint 1,2 százalékra, 2010 februárja óta a legalacsonyabb szintre csökkent az euróövezeti éves infláció. Márciusban még 1,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben.

Az ECB-nél lényegesen lazább monetáris politikát folytató Egyesült Államokban is lehet már aggodalmaskodó hangokat hallani. Charles Plosser, a Philadelphia Fed elnöke, aki az idén nem rendelkezik szavazati joggal a Fed nyíltpiaci bizottságában (FOMC), a Fed kötvényvásárlási programjának mihamarabbi csökkentését szorgalmazza. Szerinte a gazdasági helyzet már éppen elegendő mértékben javult ahhoz, a Fed már júniusban csökkenthesse kötvényvásárlásainak keretösszegét.

Az Egyesült Államokban már megindult a szakértői vita is arról, hogy a Fed mikor és milyen mértékben fogjon hozzá gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő programjának visszafejlesztéséhez.

A Fed az év eleje óta havi 85 milliárd dollár értékben folytat állampapír- és jelzálog alapú kötvény vásárlásokat tervei szerint mindaddig, amíg jelentős mértékű csökkenés következik be a munkanélküliségi rátában. Áprilisban a munkanélküliségi ráta 7,5 százalékra, 2008 vége óta a legalacsonyabb szintre csökkent az Egyesült Államokban, ez azonban még mindig viszonylag magas aránynak számít - írja a német Focus Online hírportál.