A vártnál gyengébben teljesített, negyedéves bázison csökkent a második negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes értékeken alapuló keddi jelentése alapján.

Az előző negyedévihez képest ár-, szezonális és naptári kiigazítással a második negyedévben a várt 0,1 százalékos növekedés helyett 0,1 százalékkal csökkent a GDP. Az első negyedévben 0,2 százalék volt a növekedés negyedéves bázison.

A német bruttó hazai termék az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben a várt stagnálás helyett szezonális és naptári kiigazítással 0,1 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben a felülvizsgált adatok alapján szintén 0,1 százalékkal csökkent éves bázison a bruttó hazai termék. Éves bázison már az ötödik egymást követő negyedévben nem nőtt a német GDP.

Az Európai Bizottság várakozásai szerint a német gazdaság idén a teljes évben 0,1 százalékkal növekedhet a 2023-as 0,3 százalékos éves csökkenés után, elsősorban a kereslet csekély élénkülésének köszönhetően, miközben a beruházások továbbra sem érik el a pandémia előtti szintet, és az export is tovább gyengélkedik majd.

Az elemzőket is megdöbbentette a német gazdaság szereplők pesszimizmusa

Romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe júliusban az elemzők által várt minimális javulás helyett.