Németország bruttó hazai terméke (GDP) 2024-ben várhatóan 0,2 százalékkal csökken a Robert Habeck gazdasági miniszter által szerdán ismertetett felülvizsgált kormányzati előrejelzés szerint, ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszió felé tart. A német GDP 2023-ban 0,3 százalékkal csökkent.

A német kormány korábban 0,3 százalékos GDP-növekedéssel számolt az idei évre. Robert Habeck 2025-re 1,1 százalékos GDP-növekedést vár, kissé többet a kormány által az év elején 2025-re prognosztizált egy százalékos növekedésnél.

A felülvizsgált előrejelzés nem meglepő, mivel az ország vezető gazdaságkutató intézetei nemrégiben publikált módosított prognózisukban az idei GDP 0,1 százalékos csökkenését jelezték előre. Az indoklás szerint a vállalatok a változékony gazdasági és geopolitikai helyzet miatt továbbra is óvatosak, a magánháztartások pedig egyre inkább a jövedelmük megtakarítására összpontosítanak a lakástulajdonba vagy fogyasztásba történő befektetés helyett. A tartósan magas kamatszint eközben visszafogja a beruházásokat.

A kormány reméli, hogy jövőre ismét élénkül a lakossági fogyasztás, és hogy több ipari terméket vásárolnak majd külföldről, ami javíthatja a német vállalatok üzleti hangulatát.

Berlin emellett bízik az adókedvezményeket, foglalkoztatási ösztönzőket és villamosenergia-támogatásokat tartalmazó ösztönző csomag gazdaságélénkítő hatásában is.

Robert Habeck szerint, ha ezeket az intézkedéseket „teljes mértékben végrehajtják, akkor a gazdaság erőteljesebben fog növekedni, és többen fognak ismét munkát találni”.

Kétségbeejtő adatok érkeztek Németországból, erre nem számítottak a közgazdászok

Nagyot zuhantak a gyári megrendelések a nyár utolsó hónapjában, döntő fontosságú hét következik a német gazdaság számára.