Az idei második negyedévben – az egy évvel korábbihoz képest – 32 százalékkal csökkent a Nokia működési eredménye. A finn távközlési berendezéseket gyártó cég a csütörtöki közleményében elsősorban az 5G eszközök keresletének a visszaesésében látja a mérséklődés okát.

A vállalat működési eredménye 423 millió euróra esett, szemben a 2023 második negyedévi 619 millióval – írja a Reuters.

A Nokia és svéd riválisa, az Ericsson eredményeit is visszavette, hogy csökkent a távközlési berendezések kereslete. Erre reagálva a két vállalat több ezer elbocsátást jelentett be.

India miatt estek, Amerikában bíznak

Az előző évhez képest 18 százalékkal esett a Nokia nettó árbevétele, a mérséklődés fő oka, hogy  lassult az 5G technológiába történő beruházások üteme Indiában (ez tette ki a a teljes 2023-as árbevétel mintegy 12,5 százalékát). A Nokia közölte, hogy „India a visszaesés háromnegyedét okozta”.

Azonban a  második félévre már növekedéssel számolnak a cégnél, Pekka Lundmark vezérigazgató – elsősorban az Egyesült Államok piacán tapasztalható javuló kilátásokra apellálva – elmondta:

A jövőre nézve úgy véljük, hogy az iparág stabilizálódik, és az elmúlt negyedévekben tapasztalt megrendelésállományt figyelembe véve a második félévben a nettó árbevétel növekedésének jelentős felgyorsulására számítunk.

Az észak-amerikai kereslet fellendülése miatt a múlt héten az Ericsson is a piac élénkülését prognosztizálta.

A Nokia megtartotta az egész évre vonatkozó, 2,3 és 2,9 milliárd euró közötti összehasonlítható üzemi eredményre vonatkozó előrejelzését.