Az OECD friss elemzése szerint idén és jövőre is 3,2 százalékos globális GDP-növekedés várható.

Az infláció 2025 végére várhatóan a legtöbb G20-gazdaságban visszatér a központi banki célokhoz. A G20 gazdaságokban az infláció a 2023-as 6,1 százalékról jövőre 5,4 százalékra, 2025-ben pedig 3,3 százalékra csökken.

Az Egyesült Államokban a GDP növekedése az idei 2,6 százalékről jövőre 1,6 százalékra lassulhat, miközben az euróövezetben a növekedés 2024-ben 0,7 százalékos lehet, majd 2025-ben 1,3 százalékra nőhet. Kína növekedése 2024-ben várhatóan 4,9 százalékra, 2025-ben pedig 4,5 százalékra mérséklődik.

A globális gazdaság fordulatba kezd, az infláció csökkenésével és a kereskedelem erőteljes növekedésével. 3,2 százalékos globális növekedésre számítunk, amely 2024-ben és 2025-ben is rugalmas marad

– mondta Mathias Cormann, az OECD főtitkára.

A jelentés azonban számos kockázatra is felhívja a figyelmet, mint például a szigorú monetáris politika keresletre gyakorolt hatása a vártnál nagyobb lehet,  a várt zökkenőmentes dezinflációs pályától való eltérések pedig zavarokat idézhetnek elő a pénzügyi piacokon.

Az OECD emellett hangsúlyozza a költségvetési mozgástér helyreállításának fontosságát, valamint a strukturális reformok felgyorsításának szükségességét a középtávú növekedési kilátások javítása érdekében.

Ítéletet mondott az OECD: nagy bajban leszünk, ha Orbánék nem változtatnak

Megjelent az OECD legfrissebb, minden tagországra kiterjedő jelentése. A kilátások globálisan ugyan javultak, de a növekedés a továbbiakban is szerény marad.