Soha nem hamisították még annyiszor az olívaolajat az Európai Unióban, mint 2024 első negyedévében. Az olívaolaj ára 2018 óta több mint a duplájára nőtt, mivel a klímaváltozás súlyos hatással van annak termelésére.

Ahogy pedig az olaj ára megugrott, úgy a határokon átnyúló uniós bejelentések száma is, amelyek a címkézési hibák, a lehetséges csalások és a szennyezett olajokkal voltak kapcsolatosak.

Pár évvel ezelőtt, 2018 első negyedévében csupán 15 ilyen esetet regisztrált az Unióban, ez azonban mostanra 50-re emelkedett – írja a The Guardian.

Ezek azonban csak azok az esetek, amelyeket a tagállamok észleltek és jelentettek az EU egészségügyi főigazgatóságának, a nemzeti esetek ebből a számadatból kimaradnak, vagyis valószínűleg sokkal nagyobb a csalás valódi mértéke.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a rendszerben lévő bejelentések nagyobb száma nem utal a fogyasztókra jelentett fokozott kockázatra. Leszögezte, a csalásokkal szemben a Bizottság zéró toleranciát gyakorol.

Chris Elliott, a belfasti Queen's University élelmiszerbiztonsági professzora szerint bár súlyos következményei lehetnek a szennyezett olívaolaj elfogyasztásának, igen valószínűtlen, hogy a nagy áruházláncok polcain megjelennek.

Az olívabogyó ugyanis az egyik legdrágább élelmiszer, a legtöbb csaló pedig olyan területeken tevékenykedik, ahol nincs felügyelet vagy ellenőrzés. Hozzátette, a kisvállalkozások és az élelmiszer-sozlgáltatók jobban ki lehetnek téve a csalás veszélyének.

Az agrár-élelmiszeripari termékek minőségvédelmével és csalásmegelőzésével foglalkozó olasz központi felügyelőség (ICQRF) tavaly befejezett egy programot, amelynek keretében 380 tonna olajterméket foglaltak le több mint 2 millió euró értékben, és 17 személyt jelentettek fel az igazságügyi vagy közigazgatási hatóságoknál.

Hamis az olaj, és a természet a legnagyobb vesztese

Tavaly év végén 11 embert tartóztattak le olívaolaj-csalás miatt Spanyolországban, és mintegy 260 ezer liter hamis terméket foglaltak le.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→