A hajó megjelenése arra utalhat, hogy ezzel a módszerrel felkészült Oroszország arra, hogy kijátsszák az amerikai szankciókat. Az EU pedig már az orosz cseppfolyósított gázt is célba vette, azzal a céllal, hogy annak exportbevételeit csökkentse. A brüsszeli döntés megtiltja, hogy orosz LNG-t szállítsanak tovább uniós kikötőkből.

Az Index azonban gázipari szakértőkre hivatkozva azt írja, ennek a lépésnek nem sok hatása lesz, mivel Európa továbbra is vásárolja az orosz gázt, az EU kikötően keresztül Ázsiába irányuló szállítások pedig mindössze az orosz LNG-export 10 százalékát teszik ki.

A szankciók az úgynevezett árnyékflottára is kiterjednek, amely azokat a hajókat jelenti, amelyek megpróbálják a helyzetüket eltitkolni. Ezen felül a transzpondereket sem kapcsolják, hogy ne lehessen kideríteni az útvonalat. Ezekből eddig 27 darabot azonosított az Európai Bizottság, ezeknek a hajóknak semmilyen uniós tagországban működő cég nem nyújthat segítséget, ahogy az ott élő lakosok sem.

Ennek a flottának lehet a tagja az orosz Arctic LNG 2 terminálban kikötő hajó is.

A 280 méter hosszú hajó a lap szerint egy tipikus, cseppfolyósított gáz szállítására alkalmas tartályhajó méretének felel meg.

A Calypso gázlogisztikai cég vezető szakértője, Mehdy Touil szerint a felvételen jól látható, hogy lobog a gázláng a kikötő melletti létesítményben, ami annak újraindulását jelzi.

Így futunk neki a fűtési szezonnak - bukta, ha csökkenő a rezsiszámlára várt

Bár a gáz világpiaci ára tizede a 2 évvel ezelőtti válságcsúcsnak, a korábbi évek olcsó nyersanyagárai egyelőre nem térnek vissza. A következő hónapokban ráadásul sok, a kockázatokat emelő tényező is közrejátszhat az árak alakulásába. Emiatt a jelenlegi hazai rezsirendszer változására nem lehet számítani.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.