Már a héten összeomolhat az ukrán nemzeti valuta árfolyama, amit bankpánik követhet - írja a bne hírportál. A lakosság a politikai válság miatt erőteljes dollárvásárlásokba kezdett, mivel a hrivnya leértékelésére számít. Ennek hatására a deviza árfolyama a november közepi 8,14 hrivnya/dollárról 8,29-re gyengült. Hírek szerint egyes bankok elkezdték korlátozni az eladó dollár mennyiségét.

Elemzők szerint ha az ország nem kap pénzt Oroszországtól vagy az IMF-től, akkor semmi sem állíthatja meg az deviza hanyatlását. Az orosz forrás illuzórikusnak tűnik, a Valutaalaphoz nem akar fordulni a kormány, mert nem kívánja teljesíteni egy kedvezményes hitel feltételeit.

Eközben az utcán rohamrendőrség megerősítette pozícióit a tüntetők barikádjai körül. Az ellenzék vezetői Vitalij Klicsko és Arszenyij Jacenyuk szerint az a céljuk, hogy megakadályozzák a tüntetők visszatérését a helyszínekre, illetve az ott maradt demonstrálók ellátását élelemmel - írta az MTI

Viktor Janukovics államfő tárgyalásokat ajánlott az ellenzék képviselőinek, akik viszont az elnök lemondását, a kormány távozását és a parlament feloszlatását követelik. A BBC helyi tudósítója szerint a feszültség nő, a patthelyzet nem oldódik. Az államfő kezében vannak az államhatalom erőszakszervezetei, az utcán viszont nem átlagos tüntetések zajlanak, hanem tömegek vonulnak fel a hatalom ellen.