Csütörtöki bejelentése szerint az osztrák Raiffeisen Bank orosz részlege a jövő hónaptól felfüggeszti a devizaátutalásokat:

2024. szeptember 2-tól a kimenő, határokon átnyúló devizaátutalások már nem állnak rendelkezésre

közölte a bank Telegram csatornáján.

Egyelőre úgy tűnik, hogy néhány nagy és leginkább nemzetközi üzleti tevékenységet folytató ügyfélre továbbra sem vonatkozik majd az drasztikus intézkedés.

A Raiffeisen Bank Oroszország szerint az átutalások felfüggesztésére vonatkozó döntés az Európai Központi Bank nyomására született, ezzel is arra kényszerítve a pénzintézetet, hogy befejezze a hadviselő országban folytatott üzleti tevékenységét.

Devizában átutalni augusztus 30-ig, moszkvai idő szerint 16:00 óráig lehet.

A változtatások nem érintik a rubelben történő utalásokat az azokat elfogadó országokba.

A Raiffeisen a nyár elején már leállította az amerikai dollárban kimenő fizetések feldolgozását. Előtte, 2023 júliusában pedig felfüggesztette az euróban denominált banki átutalásokat több volt szovjet tagköztársaságba.

A legnagyobb ott működő külföldi bank korábban már többször is ígéretet tett arra, hogy az Ukrajna elleni invázió miatt fokozatosan kivonul Oroszországból.

A Raiffeisen Bank International múlt hónapban közzétett féléves eredményjelentésében is kitért arra, hogy az európai hatóságok és az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának nyomása közepette továbbra is visszafogja oroszországi üzletét.