Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az USA is nemet mondhat a pakisztáni rizs importra, miután szermaradványokat találtak több onnan származó tételben is.  

Az ázsiai ország a világ top rizsexportőrei közé tartozik, vagyis az innen származó import betiltása jelentős emelheti az árakat a globális élelmiszerpiacon.

Pakisztán mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazata jelentős kihívásokkal küzd, különösen a szűk exportbázis miatt, amelyen a korlátozott árucikkek dominálnak – írja az Agrárszektor.

A rizs az ország elsődleges exportcikke, ami a 2024-es pénzügyi évben várhatóan több mint 3,5 milliárd dollárnyi devizát termel majd. 

Fokozott riasztás

2023-ban az EU fokozott riasztást adott ki, mivel a Pakisztánból és Indiából származó rizsszállítmányokban növényvédőszer-maradványokat találtak, legfőképpen a basmatiban. Ezen szállítmányok nem feleltek meg az EU peszticidekre vonatkozó maximális maradékanyag-határértékeinek. 

A korábbi években Pakisztánhoz képest India nagyobb arányban nem felelt meg az uniós követelményeknek. A helyzet azonban 2024-ben éles fordulatot vett: a pakisztáni rizsszállítmányok többször voltak problémásak, mint az indiai termékek

A növényvédőszer-maradékok és a mikotoxinok számának növekedése komoly riadalmat keltett az uniós tilalommal fenyegetett exportőrök körében. 

Hiányosságok a szabályozásban

A legtöbb malom a helyi piacokról vásárol rizst, anélkül, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezne az áru eredetéről vagy az alkalmazott gazdálkodási gyakorlatról. A nyomon követhetőség és a minőségbiztosítás hiánya tovább növeli a nem megfelelő rizsszállítmányok elterjedtségét.

Az indiai Pandzsabbal ellentétben, amely tíz agrokémiai anyag betiltását jelentette be a basmati rizsben található növényvédőszer-maradványok csökkentése érdekében, a pakisztáni szabályozási keretből egyelőre hiányoznak a hasonló élelmiszerbiztonsági előírások.

A génmódosítás hívei most örülhetnek: Európa engedékeny

Az Európai Unió engedélyezi a génmódosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását.

A részletekről ITT írtunk bővebben.