Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint ellenlábasai politikai eszközként használják Franciaország igazságszolgáltatási rendszerét, ő pedig soha nem követett el a köztársaság vagy a jogállam alapelveivel ellentétes cselekményt.

Mélyen sokkoltak a történtek. Nem igénylek előjogokat, vállalom a következményeket, ha bármi rosszat tettem, nem menekülök el a felelősség elől. De hadd kérdezzem meg a nézőktől, hogy normálisnak tartják-e, hogy engem tavaly szeptember óta lehallgatnak és figyelik a legintimebb beszélgetéseimet is? - vetette fel a politikus.

Ez volt Nicolas Sarkozy első jelentősebb televíziós interjúja, amióta 2012-ben elvesztette az elnökválasztást a szocialisták jelöltjével, Francois Hollande-dal szemben.

A volt államfő ellen korrupció, befolyással való üzérkedés, valamint nyomozási titok megsértése miatt indítottak eljárás.

Öt komolyabb ügyben is eljárás folyik, amely mind Nicolas Sarkozy volt francia államfővel kapcsolatos. A keddi, majdnem 15 órás kihallgatása után szerda reggel az egykori államfő ellen indított eljárás pusztán egy ügy a sok közül. Az ügyészség tavaly rendelte el a politikus lehallgatását a 2007-es elnökválasztási kampányának finanszírozása körüli vélelmezett szabálytalanságok miatt. Állítólag a néhai Moammer Kadhafi líbiai vezetőtől jelentős összegek érkeztek Sarkozynek - erről még 2011-ben a néhai diktátor legkisebb fia, Saif az Euronewsnak nyilatkozva egyértelműen fogalmazott.

Először is, Sarkozynek vissza kell fizetne a kampányára Líbiától kapott pénzt. Mi is finanszíroztuk azt, és minderről bizonyítékokkal rendelkezünk: bankszámlákkal, átutalási megbízásokkal. Készek vagyunk ezeket nyilvánosságra hozni - mondta 3 évvel ezelőtt Saif Al-Islam Kadhafi.

Most mégsem ezért van igazán nagy pácban a 2017-es elnökválasztáson indulni szándékozó Nicolas Sárkozy. A pár hónapja kezdett lehallgatások alapján ugyanis felmerült a gyanú, hogy az ex-elnök és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtet, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatja őket a Sarkozyt érintő ügyészségi vizsgálatok menetéről.

Az ügyvédjével folytatott egyik megbeszélésből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája volt a közvetlen kapcsolattartó - a héten az ügyvéd és a bíró ellen is megindult a hivatalos eljárás. Sarkozynek ezeken kívül még több kisebb nagyobb, például pénzügyi, kampányfinanszírozási ügye is van, ami megakadályozhatja, hogy ismét elnökké válasszák.

A jelenlegi ügyben a megnevezett befolyással való üzérkedés miatt 5, a korrupció miatt 10 év börtönbüntetés is kiszabható. Sarkozy politikus szövetségesei szerint mondvacsinált ügyekkel próbálkoznak ellehetetleníteni a volt államfőt, a miniszterelnök Manuel Valls ezt visszautasította.

Miniszterelnökként tartom magam az alapvető elvekhez. Elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségéhez, vagyis ahhoz, hogy senki nem áll a törvény fölött. Másrészről pedig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme - mondta Sarkozy ügyéről a francia miniszterelnök.