A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az ECB górcső alá akarja venni Európa legnagyobb bankjait, mielőtt az új uniós szabályozással összhangban átveszi felügyeletüket. Az Oliver Wyman korábban is részt vállalt európai stressztesztek lebonyolításában, illetve az eurózónás mentőprogramok előkészítésében. Hírhedtté vált az a 2006-ban megfogalmazott minősítése, miszerint az Anglo Irish Bank a világ legjobb bankja. Három évvel később állami tulajdonba kellett venni a pénzintézetet, miután csődje majdnem magával rántotta az ír államot.

Az Oliver Wyman tavaly az eurózóna döntéshozóinak felkérésére vizsgálta a spanyol bankok tőkeszükségletét. Jelentésében éppen 60 milliárd eurós tőkeinjekciót javasolt, annyit, amennyit megrendelői látni szerettek volna, miközben elemzők szerint ennél másfélszer több pénzre lett volna szükség.

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) eközben meglehetősen pozitív képet festett Európa 42 legnagyobb bankjának pénzügyi helyzetéről − tudósított a Financial Times. Az EBA rendszeresen végez az ECB tervezett stressztesztjénél jóval szerényebb, ám az európai bankok állapotáról használható képet festő felméréseket. A legutóbbi vizsgálat tanulsága szerint a 42 pénzintézetnek 2012 decemberében mindössze 70,4 milliárd euró hiányzott ahhoz, hogy teljesítse a Basel III 2019-re előírt tőkekövetelményét. Fél év alatt további 29,1 milliárd eurót gereblyéztek össze, így már 2014 februárjára letudhatják ezt a feladatot.

A bankok átlagos likviditási mutatója − könnyen értékesíthető eszközeik aránya teljes eszközállományukhoz viszonyítva − átlagosan az elvárás 109 százalékán állt. A múlt év végén még 83 százalék volt ez az arány. A tőkeáttétel-mutató, amely a bankok saját tőkéjét viszonyítja teljes eszközállományukhoz, azaz arról tájékoztat, hogy ezen felül mennyi külső forrást vontak be hitelezésükhöz, átlag 2,9 százalék volt, szemben a Basel III háromszázalékos előírásával.