Amerikai egészségbiztosítási követelések elemzése szerint az olyan súlycsökkentő gyógyszerek, mint például a Wegovy szedése, ugyan csökkenthetik a páciensek testsúlyát, az orvosi költségeket azonban nem.

A Reuters által megismert adatok szerint a túlsúlyos amerikai betegek teljes éves ellátási költsége két évvel a Wegovy vagy más hasonló GLP-1 gyógyszer szedésének elkezdése után átlagosan 18 507 dollárba került.

Ez 46 százalékos ugrást jelent a gyógyszer bevétele előtti átlagos éves 12 695 dolláros orvosi költséghez képest. A gyógyszereket nem szedő kontrollcsoport költségei mindössze 14 százalékkal nőttek ugyanebben az időszakban.

A GLP-1-betegek körében a vényköteles gyógyszerköltségek okozták a kiadások növekedésének legnagyobb részét, de az orvosi költségek is emelkedtek a kétéves időszakban.

A kétéves periódus során az elemzés szerint a kontrollcsoporthoz képest „nem csökkent az elhízással összefüggő egészségügyi események”, mint például a szívroham, a szélütés és a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa, valamint a vényköteles gyógyszerek alkalmazása magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén sem.

A Wegovyt gyártó Novo Nordisk és riválisa, a Zepboundot piacra dobó Eli Lilly több milliárd dolláros profitot szerzett, mióta új gyógyszereik megjelentek az Egyesült Államokban, miközben a becslések szerint a 100 millió túlsúlyos betegnek csak a töredéke használta őket.

A gyógyszergyártók szerint a készítményeik használata megtakarítást jelent a társadalom számára, mivel sok, a túlsúlyhoz kapcsolódó egészségügyi problémát enyhít. Ennek ellenére sok amerikai munkaadó és kormányzati egészségügyi tisztviselő továbbra is óvakodik attól, hogy fedezetet biztosítson ezekre a rendkívül hatékony, de drága gyógyszerekre. 

Egyes elemzők szerint a súlycsökkentő gyógyszerek piaca a következő évtizedben elérheti az évi 150 milliárd dollárt is.

„Tudjuk, hogy az elhízás kezelése jobb orvosi eredményekkel jár, még akkor is, ha a bürokraták nem jöttek rá, hogyan számolják el ezeket a megtakarításokat” – áll a Novo Nordisk közleményében. Az Eli Lilly nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Havi 1000 dollárjába kerül az amerikaiaknak a nagy fogyás

Vizsgálatot indít a Novo Nordisk vezérigazgatójával szemben az Egyesült Államok Kongresszusa, amiért drágábban adja honfitársainak az Ozempicet, mint más országok betegeinek, illetve fogyni vágyóinak.