Az előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb 2,2 százalékos első negyedévi gazdasági növekedés ellenére a román büdzsé bevételei messze elmaradtak a várakozásoktól, ami újabb megszorításokat vetít előre a költségvetés július végén esedékes kiigazításakor. A pénzügyminisztérium idén 1,6 százalékos gazdasági növekedés mellett a GDP 33,7 százalékának megfelelő bevétellel, azaz 210 milliárd lejjel (egy euró 4,4 lej) számolt, ami 9 százalékkal nagyobb összeg annál, mint ami tavaly befolyt az államkaszába. Az év első felében azonban a bevétel-növekedés mindössze 4,8 százalékos volt, a költségvetési hiány öt hónap után a GDP 1,05 százalékára emelkedett. Idén június végéig áfából alig 2,3 százalékkal több maradt a kasszában, miután a visszaigénylések 15 százalékkal nőttek. Ez idő alatt a profitadó 5,5 százalékkal kevesebbet hozott a konyhára, a jövedelemadóból és a járulékokból viszont 9,3 illetve 4,3 százalékkal több pénz érkezett, köszönhetően a közalkalmazotti és a minimálbér emelésének. Rossz hír ugyanakkor, hogy hat hónap alatt a kiadások 104,2 milliárd lejt összesítettek, ami 4,3 százalékos növekedést jelent 2012 azonos időszakához képest.

A Victor Ponta vezette kabinetnek emellett sürgősen egy 800 millió euró értékű kiigazítást is végre kell hajtania, miután az Európai Bizottság a még 2012 -ben öt operatív program keretében állapított meg szabálytalanságot, és noha Bukarest számíthatott a korrekciókra, erre a célra mindössze 100 milliót különített el az idei költségvetésből. A nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás szerint Bukarest idén a GDP 2,4 százalékának megfelelő hiányt engedhet meg magának, az elemzők többsége ezért úgy véli, hogy a kormány ismét beruházásoktól lesz kénytelen forrást elvonni. Noha a gazdasági növekedésre adott előrejelzését már az IMF is 2 százalékra módosította, a szakértők szerint a költségvetés bevételein mindez alig hagy majd nyomot. A növekedés ugyanis elsősorban az exportra és az adózási szempontból alig áttekinthető mezőgazdaságra támaszkodik, a fogyasztás azonban nem élénkül, és az adócsalás mértékét sem sikerült érdemben csökkenteni.

Az AT Kearney egy tanulmánya szerint, a román feketegazdaság hat hónap alatt 40 milliárd eurót forgatott, így a központi büdzsé becslések szerint legkevesebb 22 milliárd eurót bukik éves szinten - írja a bukaresti Ziarul Financiar. A mezőgazdaság egy részének kifeszítése érdekében a kormány a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra mérsékelné a kenyér, valamint a gyártásához kapcsolódó termékek és folyamatok áfáját. Bukarest abban reménykedik, hogy az adó csökkentésével növelni tudja az adóbevételeket, az IMF szerint azonban súlyos hiba arra számítani, hogy az adócsökkentés miatt hirtelen kifehéredik a becslések szerint 70 százalékban fertőzött pékipar, ezért a kieső mintegy 250 millió lejt más forrásból kell előirányozni.