A szerb kormány nyolc százalékkal akarja emelni az orvosok bérét, ám az egészségügyi dolgozók szerint ez még közel sem elég, mert jelenleg az orvosok fizetése a nem egészségügyi személyzet fizetésének háromszorosa, miközben ennek a törvény szerint öt és félszeresnek kellene lennie. Az állam az új fizetési osztályok bevezetését pedig évek óta halogatja - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

“A kollégáim dühösek, de megbékéltek a helyzettel. Évtizedek óta személyes elkötelezettségből, meggyőződésből próbálnak segítenia betegeknek. De tudod, amikor járvány van. és amikor annyi a beteg, akkor nagyon nehéz. Kimerültek vagyunk, és nincs választási lehetőségünk” – mondta Rade Panić, az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke a Nova ekonomijanak.

A szerbiai egészségügy nap mint nap számos problémával néz szembe, a lap értesülései szerint a Batajnicai Covid Kórház például korlátozott mennyiségű védőfelszerelést kap, az orvosokat túlterhelik hosszú műszakokkal, ráadásul a túlórát, és az extra műszakokat sem fizetik ki nekik. A kezdő orvosok helyzete sem rózsás, ugyanis legtöbben nem állandó, csupán határozott idejű munkaszerződést kapnak, amelyet folyamatosan meghosszabbítanak.

Az egészségügy további problémája az azonos munkakört betöltők eltérő alapfizetése. “Három fizetési osztály van az egészségügyben. Az orvosoké, az egészségügyi személyzeté, és a nem egészségügyi személyzeté, ami így abszolút nincs rendben” – mondja Panić. “A technikusok és ápolók alapbérének a minimálbér 1,1-1,3-szorosának kellene lennie, tehát körülbelül 38 ezer dinárnak (134 ezer forint). Ám jelenleg amikor kiszámolják a fizetésüket, az körülbelül 27-28 ezer dinár, amit esetleg kiegészítenek, hogy a fizetés elérje a minimálbér szintjét” – magyarázza Panić.

Az állam 8 százalékos fizetésemelést ígér jelenleg, ám az egészségügyi szakszervezetek szerint a 20 százalék lenne a reális. “Többet vártunk. Szeretnénk, ha 2025-ben a szakképzetlen munkások alapbére 450 euró lenne, az ápolóké 900, a szakorvosoké pedig 1800 (660 ezer forint)” – mondta Zoran Ilić szakszervezeti vezető.