Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az áradások vagy a szárazságok, különösen rossz hatással lehetnek a teaültetvényekre. Már csak azért is, mert a teaültetvények vízellátása kizárólag az esővízből táplálkozik: ezzel párhuzamosan viszonylag kevés lehetőség adódik az öntözésre vagy más alternatív megoldásokra.

Az extrém hőhullámok és az árvizek az utóbbi időben rendkívüli módon megviselték India teatermelését is, amelynek eredményeként a becslések szerint a tea átlagára akár ötödével is emelkedhet – írja az Euronews.

Jelenleg Kína, India, Srí Lanka és Kenya a legnagyobb teatermelő nemzetek, amelyek a világ teakínálatának mintegy 75 százalékát adják.

Egy kilogramm tea ára jelenleg 2,47 euró, ami már így is több mint 47 százalékos áremelkedést jelent az év eleje óta. Éves szinten a tea ára körülbelül 22 százalékkal emelkedett.

Idén májusban az indiai teatermelés 90,92 millió kilogrammra esett vissza a 2023. májusi 130,56 millió kilogrammról, ami az utóbbi tíz év legalacsonyabb májusi adata.

Ugyanakkor a teaárak emelkedéséhez nagyban hozzájárul az is, hogy az indiai kormány húsz különböző növényvédő szer használatának betiltásáról döntött a jövedelmezőbb export érdekében. Korábban számos ország elutasította az indiai teaexportot az egyes fajtáknál használt nagy mennyiségű növényvédőszer bevetés miatt.

Hamarosan luxuscikké válhat a rizs

A globális rizsárakat a magasba srófolták az indiai protekcionista intézkedések. Egyes elemzők újabb komoly rizsválság kirobbanásától tartanak, de az Economxnak nyilatkozó agrárszakértő szerint ennek a veszélye már csökkenőben van. Magyarország mégsem lélegezhet fel, a magyar rizsellátásért legnagyobb mértékben felelős Olaszországban ugyanis zsugorodik a termőterület.

A részletekről ITT írtunk bővebben.