Júniusban az előző havihoz képest a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves bázison így az árcsökkenés, a defláció elmaradt a várakozástól az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.

Az euróövezetben a termelői árak júniusban havi bázison 0,5 százalékkal emelkedtek, meghaladva a 0,4 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásokat a májusi 0,2 százalékos csökkenést követően.

A júniusi havi áremelkedés véget vetett a hét egymást követő hónapban tapasztalt termelőiár-csökkenésnek, ami elsősorban az energiaárak havi 1,6 százalékos emelkedésének tudható be, szemben a májusi 1,1 százalékos csökkenéssel. Energiaárak nélkül a termelői árak havi bázison 0,1 százalékkal emelkedtek.

Éves bázison a termelői árak a várt 3,3 százalék helyett 3,2 százalékkal csökkentek (defláció), a májusi 4,1 százalékos éves csökkenés után.

A termelői árak már a 14. egymást követő hónapban csökkentek az euróövezetben éves bázison.

Az energiaárak júniusban 9,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, míg az előző hónapban 11,3 százalékkal. Energiaárak nélkül a termelői árak éves bázison 0,1 százalékkal csökkentek júniusban, míg májusban 0,4 százalékos volt az éves csökkenés.

Belassult az euróövezeti gazdaság

Júliusban lassult az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedési üteme a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.