A szerdán közölt adatok szerint a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző mutató 18,3 pontra erősödött a szeptemberi 9,7 pontról, ami tavaly március óta a legmagasabb érték. Tavaly márciusban 19,0 ponton, tavaly októberben pedig mínusz 30,7 ponton állt a svájci üzletihangulat-index.

A mutató 0 pont feletti értéke a gazdasági kilátások javulását, 0 pont alatti értéke pedig romlását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb érték arra utal, hogy a felmérésben megkérdezett pénzügyi elemzők véleménye kedvezőtlenebbé vált.

Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző almutató mínusz 5,3 pontra javult a szeptemberi mínusz 9,7 pontról, de egy évvel ezelőtt még 25,6 ponton állt.

Az üzletihangulat-index értéke mínusz 73 ponton februárban érte el mélypontját, miután a svájci nemzeti bank az előző hónapban váratlanul eltörölte a svájci frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A jegybanki döntés hatására a frank árfolyama jentősen erősödött az euróhoz képest, ami olyan félelmeket keltett az exportorientált vállalatokban, hogy kiszorulhatnak a kulcsfontosságú euróövezeti piacukról.

Az azóta eltelt hónapokban a paritás közeli szintről folyamatosan gyengült a frank az euróval szemben, szerda délelőtt 1,0911 frankot adtak 1 euróért a nemzetközi bankközi devizapiacon.

A Credit Suisse által megkérdezett elemzők 32 százaléka a frank további gyengülésére, 21 százaléka pedig erősödésére számít.

A válaszadók 69 százaléka 0,5 és 1 százalék közötti gazdasági növekedést prognosztizált az idei évre, nagyjából felük pedig 1 és 1,5 százalék közötti növekedést vár 2016-ra.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) és a Credit Suisse havi rendszerességgel végzi el a felmérést.