A szlovák sajtó szerint "az évszázad szerződését" írta alá Moszkvában Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter és Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter. Mint a Novosztyi hírügynökség külföldi adásából kialakított, az egész világot behálózó orosz propaganda ügynökség, a Szputnyik jelentette, ennek értelmében az orosz fél 15 éven át évi 6 millió tonna olajat szállít Szlovákiának jövő év elejétől.

Az olajat a Barátság csővezetéken szállítják, amelyen további évi 6 millió tonna fog áthaladni már európai országokba. A TASZSZ a megállapodást stratégiai jelentőségűnek minősítette, amelynek célja a két ország együttműködésének erősítése az olajiparban. A miniszterek tárgyaltak a gázszállításokról és az áramtermelő ágazatok együttműködéséről is.

A Druzsba a világ leghosszabb olajvezetéke, teljes hossza 5530 mérföld, az oroszországi Almenyevszkből Belaruszba vezet, ahol két ágra bomlik: az északi Lengyelországba, s onnan Németországba továbbítja az orosz olajat, a déli Ukrajnán át éri el Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Horvátországot.