Masszív, a Covidot kísérő intézkedések óta nem látott intézkedéscsomagot jelentett be kedden a kínai jegybank, hogy elébe menjen az ország gazdaságát fenyegető deflációs válságnak és életet leheljen abba, miután a legutóbbi adatok egyre inkább komolyabb strukturális lassulásra utaltak. A lépésre szükség volt, ugyanis ezek nélkül meglehetősen nehéz lenne elérni a gazdasági növekedésre kitűzött hivatalos célokat, azonban elemzők szerint akár ennél is többre lehet szükség.

A kínai tőzsde mindenesetre emelkedéssel reagált a hírre, a Shanghai Composite Index több, mint 4 százalékot erősödött, de erősödtek a kínai kötvények is a jó hangulatban.

Shanghai Composite Index
Shanghai Composite Index
Kép: Economx, stooq.com

Az intézkedéscsomagot Pan Gongsheng, a kínai jegybank (PBOC) kormányzója jelentette be, kevesebb mint egy héttel azután, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egy 50 bázispontos kamatcsökkentéssel megkezdte a monetáris lazítást két és fél évig tartó szigorítási ciklusát követően.

A csomag fő pontjai:

  • A közeljövőben 50 bázisponttal csökkentik a bankok által kötelezően tartalékként tartott készpénz mennyiségét - az úgynevezett kötelező tartalékrátát-, ami mintegy 1 billió jüan (ezermilliárd jüan, 142 milliárd dollár) új hitelezésre fordítható forrást szabadít fel számításaik szerint. A piaci likviditási helyzettől függően az év folyamán a rátát ráadásul további 0,25-0,5 százalékponttal csökkenthetik.
  • Az új irányadónak tekintett kamatlábat, a hétnapos fordított repókamatlábat is csökkenteni fogják 0,2 százalékponttal 1,5 százalékra és mérsékelnek más kamatokat is.
  • Bevezetnek egy új, kezdetben 500 milliárd jüan értékű swapprogramot, amely lehetővé teszi az alapok, biztosítók és brókerek számára, hogy könnyebben jussanak finanszírozáshoz részvényvásárlás céljából
  • Megnyitnak egy legfeljebb 300 milliárd jüan értékű olcsó PBOC-hitelkeretet a kereskedelmi bankoknak, hogy megkönnyítsék számukra más szervezetek részvényvásárlásainak és visszavásárlásainak finanszírozását.
  • Felkérik a kereskedelmi bankokat, hogy legalább fél százalékkal csökkentsék a meglévő jelzáloghitelek kamatait. Ezzel mintegy 50 millió háztartás kamatterheit enyhítenék, évente mintegy 150 milliárd jüannal.
  • Enyhítik a második ingatlan vásárlására felvett jelzáloghitelek feltételeit, az eddigi 25 százalékról 15 százalékra mérséklik a minimálisan kötelező sajáterő arányát.

A Reuters által megkérdezett elemzők ugyanakkor némileg szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesznek hosszabb távon is sikeresek a jegybank lépései. Véleményük szerint önmagában a monetáris politikai lépések kevesek lehetnek, ha nem társul ahhoz egy a reálgazdaságot is támogató csomag, a vállalatok és a lakossági fogyasztók hitelkereslete ugyanis rendkívül gyenge.A fiskális ösztönzés hiányában nehezen látják elérhetően az idei évre a kínai vezetés által kitűzött 5 százalékos növekedési célt. 

A kínai gazdaságot jelentősen visszahúzza az ingatlanpiac, amely 2021-es csúcsa óta súlyos visszaesést él át. Fejlesztők sora jutott csődbe, ezek hatalmas, eladatlan készleteket hagytak maguk után lakásokból befejezetlen projektekből.

A kínai vezetés már eddig is egy csomó intézkedést hozott, számos lakásvásárlási korlátozást feloldottak, már korábban is csökkentették a jelzálogkamatokat és az előlegkövetelményeket. Mindeddig azonban nem sikerült élénkíteni a keresletet és megállítani az lakásárak csökkenését. Ez utóbbiak augusztusban több mint, kilenc éve a legnagyobb ütemben csökkentek. Annak ellenére, hogy a jegybank már júliusban is bejelentett egy a lakásvásárlás élénkítését célzó csomagot. Erről bővebben itt írtunk.

Az ingatlanpiac válsága komolyan visszahat az egész gazdaságra. A kínai a háztartások megtakarításainak mintegy 70 százalékát teszi ki azok ingatlanvagyona, s az áresés folyamatosan nyomás alatt tartja a fogyasztói bizalmat. Ha a fogyasztók saját jövőbeni jövedelmi kilátásaikkal kapcsolatban is bizonytalanok, akkor elemzők szerint az ingatlanok vásárlásának megkönnyítése önmagában nem nagyon fog további keresletet generálni.

Ugyanakkor a most bejelentett csomag után még lehet tere a további lazításnak, s ha a jegybank lépését egy komolyabb fiskális ösztönzőcsomag bejelentése követné, azzal talán vissza lehetne lökni a gazdaságot a negyedik negyedévben az elég ambiciózus növekedési célok irányába – mondta Lynn Song, az ING vezető közgazdásza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!