Zord gazdasági kilátásokat vázolt fel a Goldman Sachs hitelminősítő intézet arra az esetre, ha a volt republikánus elnököt újraválasztanák a novemberi amerikai elnökválasztáson. Az intézet közgazdászai szerint Donald Trump újabb ciklusa „mélységes következményekkel járna” az euróövezet gazdaságára, első sorban Németországra, Olaszországra és Írországra nézve – írja az Euronews.

Alapbecsléseink az euroövezet GDP-jének jelentős, mintegy 1 százalékos csökkenését mutatják, az inflációnak 0,1 százalékpontos emelkedésével”

– állította Jari Stehn és James Moberly, a Goldman Sachstól pénteki közleményében. Az intézet érvelése szerint Trump agresszív és egyoldalú előnyökre törekvő gazdasági álláspontja újra felerősítheti a bizonytalanságokat.

Trump ígéretet tett arra, hogy általános 10%-os vámot vet ki minden amerikai importra, beleértve az Európából származó importot is

– vázolta fel a Goldman Sachs.

„A volt elnök újraválasztása tehát jelentős lefelé mutató kockázatot jelentene az euróövezetre vonatkozó egyébként konstruktív növekedési előrejelzésünkre nézve. A kereskedelempolitikai bizonytalanság, a fokozott védelmi és biztonsági nyomás, valamint az Egyesült Államokból származó tovagyűrűző hatások (például az adópolitika következményei) befolyásolhatják Európát” – magyarázták.

Elemzők szerint már a hétvégén Trump ellen elkövetett merénylet előtt is komoly esélyek látszottak az újraválasztására, de a lövöldözés után a Policymarket szerint

az előrejelzési piacok már 71 százalékban fogadnak a republikánus jelölt győzelmére, míg Joe Biden esélyei 45 százalékról 18-ra estek vissza. 

A Goldman Sachs pénteki feljegyzésében azt írta, hogy a fogadási piacok 60% körüli valószínűséget tulajdonítottak Trump novemberi győzelméhez, és a hétvégi jelentések szerint ez a szám ismét emelkedett.

A NATO és Ukrajna

Trump várhatóan csökkenti vagy teljesen elvágja az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyt, és azt is javasolta, hogy ne segítsen a NATO katonai szövetség azon országainak, amelyek nem teljesítik a 2%-os védelmi kiadási követelményt. A 2 százalékos követelménynek való megfelelés, és az USA által nyújtott támogatás legalább egy részének a kipótlása hatással lehet Európa gazdaságára az intézet szerint.

Trump 100 milliárd dollárt akar bevasalni Európán

Az elnökjelölt kampánya során gyakran hangoztatta, hogy az Egyesült Államok fizeti a legtöbb pénzt azért, hogy segítsen Ukrajnának harcolni Oroszország ellen, tehát Európának ezt legalább kompenzálnia kellene; több mint 100 milliárd dollárral tartoznak állítása szerint. ITT olvashat a témáról részletesen.