Az intézkedések, amelyeket  Michel Barnier, a belső piacért és szolgáltatásokért felelős európai biztos ismertetett szerdán, a növekedés, foglalkoztatás és bizalom négy fő mozgatórugójára összpontosítanak: az integrált hálózatokra, az állampolgárok és vállalkozások tagállamok közötti mobilitására, a digitális gazdaságra, valamint a kohéziót és a fogyasztói hasznokat erősítő intézkedésekre.

A második egységes piaci intézkedéscsomag a bizottság által előterjesztett első egységes piaci intézkedéscsomag által kijelölt útvonalon halad tovább, új fejezetet nyitva a mélyebb és szorosabban integrált egységes piac megvalósításának folyamatában - fogalmaz a bizottsági közlemény.

A közlekedési és energiahálózatokat érintő intézkedések a hatékony és teljes egészében integrált közlekedési és energetikai hálózatokra összpontosítanak, amelyek az egységes piac gerincét alkotják. A Kohéziós Alap és a strukturális alapok által kínált lehetőségekhez EU-szerte a verseny, a választék és a jó minőségű szolgáltatások iránti szilárd elkötelezettségnek kell társulnia. Ennek megvalósítása érdekében az intézkedéscsomag tartalmazza a belföldi vasúti személyszállítási szolgáltatások nyújtásának EU-n belüli versenye előtti további megnyitását célzó intézkedéseket; a tengeri szállítás egységes piacának javítását; az egységes európai légtér megvalósításának felgyorsítását célzó intézkedéseket; valamint a meglévő uniós energiaügyi jogszabályok alkalmazását hatékonnyá tevő intézkedéseket.

A polgárok és a vállalkozások mobilitásának javításának érdekében a bizottság javasolja az EURES állásközvetítő portál továbbfejlesztését, a hosszú távú befektetési alapoknak a magánvállalkozások és a hosszú távú projektek számára történő elérhetővé tételét célzó rendelkezések bevezetését; és a fizetésképtelenségi eljárások korszerűsítését.

Az egységes digitális piac 2015-ig történő megvalósítása érdekében a bizottság javasolja az elektronikus kereskedelem EU-n belüli elősegítését a pénzforgalmi szolgáltatások használatának könnyebbé tételén, valamint megbízhatóságuk és versenyképességük javítása révén; az intézkedéscsomag megcélozza a szélessávú internetkapcsolat beruházásait leginkább hátráltató okokat (pl. kiépítési költségek); és javasolja az elektronikus számlázás kötelezővé tételét a közbeszerzési eljárások során, miután bizonyított, hogy ezáltal megtakarítás érhető el.

Az egységes piac iránti bizalom építése érdekében a bizottság szerint fontos, hogy minden uniós állampolgár élhessen az egységes piac által nyújtott előnyökkel, ezért az uniós testület ennek érdekében javítaná a termékbiztonsági szabályok és azok érvényesítésének lehetőségét, illetve a bankszámlákhoz való széles körű hozzáférést, valamint az átlátható és összehasonlítható számlavezetési díjakat biztosító, továbbá a bankszámlaváltást megkönnyítő intézkedésekre tesz javaslatot.

A közlemény szerint az uniós végrehajtó testület 2013 tavaszáig előterjeszti a második egységes piaci intézkedéscsomag valamennyi főbb jogalkotási javaslatát, a nem jogalkotási javaslatokat pedig 2013 végéig dolgozza ki. Továbbá a bizottság felkéri a Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet, hogy a jogalkotási javaslatokat kezelje kiemelten és 2014 tavaszáig fogadja el azokat.