Most már szükségessé vált, hogy a szuverén válságot  kezelni próbáló döntéshozók valami biztosat mutassanak fel, világosan határozzák meg a politikai célokat, az eszközök hatályát és a rendelkezésre álló források mennyiségét - jelentette ki Mario Draghi a Bloomberg szerint Rómában. Lépéseket kell tenni az eurózóna és a közös pénz stabilitásának érdekében - tette hozzá.

Az európai tagállamok többé már nem számíthatnak arra, hogy a finanszírozási költségeik Németországéhoz hasonlóak maradnak csak azért, mert tagjai az eurózónának.

A szuverén államok fizetőképessége többé már nem szerzett, hanem valami olyan dolog, amit fenntartható növekedéssel érdemelnek ki, ami viszont csak a költségvetések rendbetételével lehetséges - hangsúlyozta az olasz központi bank feje. A mai kamatfelárak ezt az új valóságot tükrözik - tette hozzá.

Draghi az olasz bankszövetség éves találkozóján beszélt, és annak kapcsán fejtette ki e nézetét, hogy az olasz kötvények és részvények árfolyama nagyot esett az elmúlt napokban az ország magas adósságállománya miatti szintén kemény megszorításokra kénszerül. A tízéves olasz állampapírok hozama és az adósságfinanszírozás költsége 1997 óta a legmagasabb szintre szökött a napokban, mert a befektetők attól tartanak, Olaszország lehet a következő áldozata az adósságválságnak.