A világgazdaság idei és jövő évi növekedési kilátásai rohamtempóban romlanak. Előrejelzésük szerint a globális GDP növekedés idén 3, jövőre 2,9 százalékra lassulhat. Emlékeztetőül, 2 százalék alatti globális GDP növekedés az IMF és a Világbank definíciója szerint recessziónak tekintendő - írta a CNBC. A világgazdaság növekedésére adott előrejelzését ezzel egy hónapon belül már másodszor módosították lefelé a Citi közgazdászai, utoljára szeptember 6-án csökkentették prognózisukat. Minden vizsgált régióban alacsonyabb növekedési ütemet várnak a korábbinál.

A szakértők kommentárja szerint a lassuló növekedés azt eredményezi, hogy az összes fontos fejlett gazdaságban alacsony szinten maradhatnak a kamatok. Ez azt jelenti szerintük, hogy az ECB hamarosan kamatcsökkentésre kényszerülhet. A Fed mérlegfőösszegének további növelése ugyanakkor nem valószínű, hacsak egyértelmű jelek nem érkeznek a defláció kialakulásának veszélyére. Ugyanakkor a Bank of England részéről további agresszív enyhítésre, s a kvantitatív lazítás következő körének beindítására számítanak a Citigroup szakértői. E mellett a fejlődő országokban sem kizárt a monetáris enyhítés beindulása.

A bank szakértői egyébként arra számítanak, hogy az eurózónában további leminősítésekre lehet számítani a következő 3-6 hónapban, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Portugália és Ciprus lehet érintett. A Citi stratégiái óvatosa hozzáállást javasolnak a kockázatos eszközökhöz, azonban a kötvénybefektetéseket kedvezőnek ítélik meg. A devizák közül a japán jent és az amerikai dollárt kedvelik.