Aggodalomra ad okot nyugati tisztviselők körében, hogy Kína milyen szerepet játszhat az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban. A kínai hatóságok ugyanis eddig nem voltak hajlandóak teljes mértékben elítélni Oroszországnak az Ukrajna elleni invázióját - mivel tartózkodtak a Moszkvát elítélő ENSZ BT-határozat megszavazásakor - írja a CNBC.

Kína ráadásul támogatta Moszkva NATO-bővítéssel kapcsolatos aggályait is, és ugyan a Kreml és Peking is egyhangúlag tagadta, Oroszország állítólag katonai és gazdasági támogatást kért Kínától.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke most pénteken brüsszeli idő szerint délelőtt 10 órakor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, majd délután 2 órakor Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyal.  A csúcstalálkozó célja "bizonyos értelemben Kína semlegességének biztosítása, hogy ne segítsék Oroszországot" - mondta a CNBC-nek kedden egy uniós tisztviselő. Ugyanakkor az EU és Kína közötti gazdasági kapcsolatok és a közelmúlt kereskedelmi vitái is szóba kerülhetnek a megbeszélések során, de "a hangsúly egyértelműen Oroszországon van".

A csúcstalálkozó eredetileg kisebb kezdeményezések bejelentésére irányult, de a dolgok megváltoztak - mondta, hozzátéve, hogy "a fő üzenetnek annak kell lennie, hogy következményekkel jár, ha Kína mégis kijátssza a nyugati szankciókat".

A hónap elején Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter a CNBC-nek azt mondta, hogy ha Kína segítene Oroszországnak az ukrajnai invázióban, akkor a Nyugatnak a Peking elleni szankciókról is tárgyalnia kellene. Mario Draghi olasz miniszterelnök is úgy véli, hogy Kína a legfontosabb ország és döntő szerepet játszhat a békefolyamatban. 

Az EU és Kína kapcsolata évek óta döcögős

Még 2020 végén - Joe Biden amerikai elnök Fehér Házba érkezése előtt - írt alá egy beruházási megállapodást a két fél, de az EU néhány hónappal később úgy döntött, hogy a kínai emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva befagyasztja a megállapodást.

Nemrégiben ráadásul az Európai Bizottság eljárást indított Kína ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél, a Litvániával szembeni diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatok miatt - írja a portál.

A pénteki csúcstalálkozónak lehetőséget kellene adnia arra, hogy az EU és Kína közötti kapcsolatot új alapokra helyezzék. Oroszország ukrajnai inváziója és Kína elutasító magatartása Moszkva támadásának elítélésére azonban tompította az EU várakozásait.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.