Az ausztrál dollár, a brit font, a japán jen és az euró erősödött az amerikai dollárral szemben a Fed tegnapi váratlan lépése után, aminek alapján az elemzők újra a valutaháború kirobbanásának lehetőségét találgatják. A szakértők többsége szerint elkerülhetetlen, hogy néhány jegybank hazai devizája gyengítését szolgáló lépéseket tegyen.

Egy devizaháború küszöbén állunk, különösen akkor, ha a Fed nem kezdi meg a monetáris enyhítés visszavonását októberben vagy legkésőbb decemberben - foglalta össze sokak véleményét a CNBC-nek nyilatkozva Boris Schlossberg, a BK Asset Management vagyonkezelő cég elemzője. A világ legerősebb gazdaságainak (G10) reagálniuk kell: a dollár gyengülését ki kell egyenlíteniük.

Japán megúszta

Legutóbb az év elején merült fel a devizaháború lehetősége, amikor az új japán kormány és jegybanki vezetés erőteljes lépéseket tett a jen gyengítése érdekében. Tokiót az a vád érte, hogy ezzel versenyelőnyt akar biztosítani exportcégeinek, ami ellen azzal védekeztek a japán vezetők, hogy csupán a makacsul beragadt deflációt akarják legyűrni. A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 végül áprilisban az utóbbinak adott helyt, így Tokió megúszta, hogy devizaháború kirobbantásával vádolják.

A Fed tegnapi döntése után a dollárindex, amely az amerikai deviza értékének változását követi a világ több nagy valutájához képest, 80,06 pontra esett. Ilyen mélyen utoljára februárban tanyázott. Az ausztrál valuta 0,95 USA-dollár/ausztrál dollárra erősödött, egy fontért 1,61 dollárt, egy euróért 1,35-öt kellett adni.

Támad a kenguru

Evan Lucas, az IG Group tőkepiaci kereskedő cég elemzője azt várja, hogy elsőként az ausztrál jegybank reagál. Várhatóan tovább mérsékli alapkamatát az év végéig. További nagy kérdés, hogy mit lép a Bank of Japan, hiszen a dollár gyengülése a jennel szemben eltörölheti az eddig gazdaságösztönzők hatásának javát. Sokak szerint a BoJ nem sokat fog habozni, mielőtt újabb monetáris enyhítési akciót indít. Erre utal, hogy a jen/dollár árfolyam nem nagyon változott - a befektetők ellenintézkedéseket szimatolnak, ezért nem változtatnak dollár-jen pozícióikon.

A Bank of England a harmadik azoknak a jegybankoknak a sorában, amelyek válaszolni fognak a Fed lépésére. Ahogy egy elemző nemrégiben megjegyezte, a BoE eddig nem ismerte fel, hogy monetáris enyhítési háborút vív más jegybankokkal. Most azonban rádöbbenhet erre, és bevetheti magát a brutális állóháborúba.