A Volkswagen-konszern legalább három németországi gyára bezárását tervezi – erről tájékoztatott Daniela Cavallo szakszervezeti vezető a Wolfsburgban található üzem munkásai előtt tartott beszédében.

A Bloomberg beszámolója szerint az autógyártó üzemi tanácsának vezetője arról is beszélt, hogy a VW tervei „több tízezer” munkahelyet fenyegetnek Németországban.

A bezárásra ítélt gyárak Németország keleti részén, Zwickauban, Chemnitzben és Drezdában találhatóak.

Korábbi sajtóértesülések szerint a vállalat mindeközben egy sor költségcsökkentési intézkedést is vizsgál, köztük a 10 százalékos bércsökkentést és a bérek kétéves befagyasztását. Cavallo beszédében megerősítette ezeket az információkat, a bércsökkentés mellett megszűnne a jelenlegi havi 167 eurós kollektív bónusz, illetve a 25 és 35 éves munkaviszony után járó bónusz is.

A Volkswagen nem kívánta kommentálni a megszorítások pontos természetét, csak annyit közölt, hogy a helyzet „komoly”, és mindkét félnek van felelőssége a cég jövőjének biztosításában.

Thomas Schaefer, a VW márkaigazgatója szerint a német gyárak nem elég termelékenyek, és 25-50 százalékkal a tervezett költségek felett vannak, ami azt jelenti, hogy egyes telephelyek kétszer olyan drágák, mint a versenytársaké.

Az elmúlt időszak rossz hírei után 2010-es szintre esett vissza a német vállalat értéke, amely jelenleg 50,22 milliárd dollár.

Európai villanyautó-válság: nagy bajban az Audi

A mellékelt ábra szerint elhibázott stratégiával történt a nagy európai autóipari szereplők elektromos átállása. Ennek ékes példája, hogy nem viszik az elektromos autókat, de a gyárakat leépíteni vagy átköltöztetni sem egyszerű folyamat. Pláne ahol erős a szakszervezet.