A friss hírek szerint nem megfelelően tesztelte és mutatta ki autóinak fogyasztási adatait Japánban a Suzuki. ennek kapcsán a cég elnöke, Osamu Suzuki egy jelentés ad majd be, várhatóan még a mai nap folyamán a japán közlekedési minisztériumhoz.

A vállalat egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. A hír nem sokkal azt követően érkezett, hogy egy másik japán gyártóról, a Mitsubishi-ről is kiderült, hogy csalt, a vállalat alkalmazottai ugyanis hamis fogyasztási adatokat adtak meg 625 ezer kisautójuk esetében.

A Mitsubishi-botrány után a japán közlekedési minisztérium az összes japán autógyártót arra utasította, hogy tegyenek jelentést a kormány által elfogadott tesztelési eljárásoknak való megfelelésről. A jelentés leadásának határideje a mai nap. A Suzuki részvényeit keményen megbüntették a befektetők, az árfolyam 15 százalékot esett.

A Mitsubishi-botrány április 20-án robbant ki, az ügy előzménye az volt, hogy a Nissan, amely számára a Mitsubishi gyártott kisautókat, jelezte, hogy az autók valós fogyasztási adatai köszönőviszonyban sincsenek a megadott gyári értékekkel. A Mitsubishi ezt követően belső vizsgálatot tartott, amely során kiderült, hogy az alkalmazottaik szándékosan csaltak a fogyasztási adatok meghatározásakor. A valós értékekhez képest sokkal kisebb fogyasztási adatokat adtak meg.