Az új szabályozást az Amazon azért vezette be, hogy kiszűrje a "kávépecsétes" alkalmazottakat, magyarán azokat, akik csak egy rövid kávészünet erejéig ugranak be az irodába „dolgozni”, hogy elegetek tegyenek a munkahelyi irányelveknek.

A Business Insider arról értesült, hogy a vállalat mostantól szigorúan monitorozza az alkalmazottak irodai jelenlétét, ugyanakkor a kötelező irodai jelenléti idő divízióként eltérő: míg a kiskereskedelmi és a felhőalapú számítástechnikai egységektől két óra irodai jelenlét az elvárás, addig más csapatoknak hat órát kell bent tölteniük.

Az Amazon tavaly kezdte el a legfőbb vállalati dolgozóit visszahívni részlegesen a home office munkavégzésből úgy, hogy megkövetelte a háromszori bejárást az irodába. Azt azonban nem írta elő, hogy mennyi időt kell eltölteni az irodában minimum ahhoz, hogy az elfogadható jelenlét legyen.

Számos Amazon-alkalmazott ugyanakkor tiltakozik a változtatás ellen, mondván, hogy ez egy indokolatlanul szigorú irányelv, amely még több zavart kelt a dolgozók körében. Páran pedig kérdőre vonták, hogy az órákat pontosan hogyan is lehetne nyomon követni, valamint, hogy ez törvényes-e egyáltalán.

Mások azt kifogásolták, hogy nem világos, mi az Amazon célja az új irányelvvel, mivel a vállalat eddig erről nem beszélt hivatalosan.

Nem Jeff Bezos vállalata az egyetlen, amelyik megelégelte a pofavizitelő alkalmazottakat: az Owl Labs videokonferencia-vállalat tavalyi felmérésében a válaszadók 58 százaléka, aki hibrid munkavállalónak vallotta magát, beismerte, hogy csak kávézgatási tölti ki a jelenléti idejét.

A WFH Research júliusi felmérése alapján egyre jobban szigorítják a vezetők a munkába való visszatérés szabályait: miközben 2022-ben a válaszadóknak csupán a 11 százaléka mondta ezt, hogy felmondással kell számolnia a nem megfelelő alkalmazottaknak, addig 2024 februárjában már a 23 százalékuk mondta ezt.

Egyetlen olyan ország létezik, ahol a Covid-járvány óta többen dolgoznak home office-ban

Mindenhol egyre többen térnek vissza az irodába, és ez alól Magyarország sem kivétel.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→