Az európai szabályozók nyomására megosztja az App Store terméken dolgozó részlegét az Apple: a csapat egyik része az alkalmazásbolttal fog foglalkozni, másik egységnek az alternatív piacterek menedzselése lesz a feladata. 

A lépés az eddigi szerepkörök átalakulását is magával hozza:

  • távozik a cégtől az alelnöki posztot már egy évtizede betöltő Matt Fischer;
  • az App Store-on dolgozó csapatot az Apple vezető igazgatója, Carson Oliver fogja felügyelni;
  • az alternatív disztribúciós platformokkal foglalkozó csoport élére Ann Thai termékigazgató kerül.

Az App Store vezetője, Phil Schiller mindkét részleget felügyeli majd, a két vezető közvetlenül neki fog jelenteni – írja a HWSW.

Az App Store mintegy 20 milliárd dollár bevételt termel az Apple számára évente a szolgáltatási szegmens részeként.

Komoly változásokat hozott az új uniós szabályozás

A részleget érintő átalakítást azután kezdeményezte a cupertinói szoftvercég, hogy idén tavasszal hatályba lépett a digitális piacokról szóló uniós törvény (DMA).

A DMA-ra hivatkozva egy sor új technológiát visszatart az EU-s fogyasztóktól az Apple, mivel a digitális piacokról szóló szabályozás tiltja a személyes adatok átvezetését különböző szolgáltatásaik között, illetve kötelezi a techóriást, tegye lehetővé a felhasználói számára, hogy alkalmazásokat töltsenek le a rivális platformokról. 

Az unió nyomására már több alternatív alkalmazásbolt is  elérhetővé vált az iOS alatt, elsőként az AltStore PAL, majd a Mobivention és az Aptoid. Továbbá az Epic Games is elindíthatta saját app boltját iOS-en, és egyben több éves huzavona után a Fortnite sikerjáték ismét letölthetővé vált az iPhone-okra és iPadre.