Az Európai Bizottság megbüntette az Apple-t, jelentős, 13 milliárd eurós bírsággal, jogtalanul szerzett adókedvezmények miatt. Ugyan az ezzel kapcsolatos per már jó ideje tart, végül úgy látta a bíróság, hogy a tetemes adóhátralékot az amerikai cég kénytelen lesz visszafizetni.

Írország ezzel költségvetésileg kétségtelenül irigylésre méltó helyzetbe került: az ír törvényhozóknak legkésőbb a jövő márciusi parlamenti választások előtt ki kell találniuk, hogy mire költik el ezt a bizonyos 13 milliárd eurót. A CNBC megjegyzi, hogy az országban hatalmas infrastrukturális problémák jellemzőek, ahogy a lakhatási válság is jelentős.

Az Apple közleményben csalódottságának adott hangot az ítélet miatt, míg az ír kormány történelmi jelentőségűnek nevezte az ügyet, valamint azt is kifejtették, hogy nem részesítenek előnyös adóügyi elbánásban egyetlen vállalatot vagy adófizetőt sem.

Túl alacsony volt az adó ahhoz, hogy szép legyen

Írország, amely az Apple bázisául szolgál az EU-ban, az egyik legalacsonyabb társasági adókulccsal rendelkezik a 27 országból álló blokkban.

Az Európai Bizottság nyolc évvel ezelőtt azzal vádolta meg Írországot, hogy jogellenes adókedvezményeket biztosított az Apple-nek, ám az ír kormány következetesen azzal érvelt, hogy az adót nem kell visszafizetni.

Ez az ügy soha nem arról szólt, hogy mennyi adót fizetünk, hanem arról, hogy melyik kormánynak kell fizetnünk. Mindig is befizettük az összes adót, amivel tartozunk, bárhol is működünk, és soha nem volt különösebb megállapodás. Az Apple büszke arra, hogy a növekedés és az innováció motorja Európában és világszerte, és hogy folyamatosan a világ egyik legnagyobb adófizetője

– közölte az ítéletről szóló hír hallatán az Apple képviselője.

Az ítélet azt jelenti, hogy az Európai Bíróság hosszas jogi procedúra után helybenhagyta az Európai Bizottság nyolc évvel ezelőtt hozott határozatát, amely az 1991 és 2014 közötti időszakon belül arra vonatkozott, hogy az Apple két írországi székhelyű leányvállalata által megtermelt nyereséget hogyan kezelték adózási szempontból. Ezeket az adóügyi megállapodásokat jogellenesnek ítélték, mivel más vállalatok nem tudtak ugyanilyen előnyökhöz jutni.

Az eredeti döntés akkor született, amikor az Európai Bizottság megpróbált leszámolni azokkal a multinacionális óriáscégekkel, amelyekről úgy vélte, hogy kreatív pénzügyi konstrukciókkal csökkentik adószámláikat.

Az ítéletet az Európai Bíróság alsó fokú bírósága 2020-ban, Írország fellebbezését követően hatályon kívül helyezte, ám most a fellebbviteli bíróság a 2020-as döntést helyezte hatályon kívül, mondván, hogy az jogi hibákat tartalmazott.

Egyelőre bukták az EU fogyasztói az Apple új AI technológiáját

Az Apple az Európai Unió fogyasztóinak százmillióitól visszatart egy sor új technológiát, arra hivatkozva, hogy a jogszabályi környezet a technológiai óriásvállalat megfékezésére irányul.

A részletekről ITT írtunk bővebben.