Az Európai Bizottság hivatalosan jövő szerdán hozza nyilvánosságra tervezetét, amelyben az euróövezeti bankrendszer közös bankfelügyeletének létrehozására tesz javaslatot. A bankunió keretében egy közös betétvédelmi alapot is létrehoznak, amelyet a pénzintézetek befizetéseiből töltenének fel. A tervezet uniós és tagállami szintű jóváhagyás után léphet életbe.

Az olasz napilap által közölt tervezet szerint az ECB saját hatáskörben, vagy az adott pénzintézet esetében illetékes nemzeti felügyeleti hatóságok javaslatára vonhatná vissza a bankok működési engedélyét. Az ECB ezen felül kötelezheti a pénzintézeteket tőketartalék képzésére, vagy stresszvizsgálatokat hajthat végre.

Amennyiben a bankok nem teljesítik az ECB előírásait, úgy a bank a profit vagy a bevétel arányában büntetést szabhat ki. Az ECB felügyeleti szerepét tekintve az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak tartozna felelősséggel. A Bizottság kötelezné az ECB-t, hogy belső intézményi struktúrájában különítse el a bankfelügyeleti és monetáris szerepeket, ám a frankfurti intézményre bízná, hogy miként hajtja ezt végre.

A bizottság ajánlása szerint egy új bankfelügyeleti tanács jön létre, amely négy ECB-s képviselőből és a tagállamok felügyeleti hatóságainak egy-egy képviselőjéből áll. A javaslat szerint az ECB egyéves átmeneti időszak után 2014. január 1-től veszi át új szerepét.