Gyűlést és sztrájkellenes szavazást tart a Boeing legnagyobb szakszervezete, hogy növelje a vállalat tárgyalófeleire nehezedő nyomást, mert a szeptemberre kilátásba helyezett munkabeszüntetés előtt a döntő szakaszához értek a szerződéses tárgyalások.

Az International Association of Machinists and Aerospace Workers, amely a Boeing közel 32 ezer munkását képviseli Washingtonban és Oregonban, azt szeretné elérni, hogy a Seattle Mariners profi baseball csapat stadionját elfoglalva néhány órára leálljanak a repülőgépgyárak a két államban. Mindez egyfajta előfutára lenne annak, amire a cégnek az év későbbi szakaszában számítania kell – írja a Bloomberg.

Ugyan a szavazás a lényegét tekintve szimbolikus, arra is rámutat, hogy a szakszervezet elkötelezett a 40 százalékos béremelés, az igazgatótanácsi pozíció szerzése és a jobb nyugdíjjuttatások elérése mellett.

A Boeing fektetői nagy figyelemmel kísérik a munkaügyi vitákat, a repülőgépgyártó vállalat működési és pénzügyi gondjait ugyanis tovább súlyosbítaná, ha annak Seattle környéki ipari bázisa leállna, amivel zátonyra futnának a vállalat második félévre tervezett fellendülési elképzelései.

Az időzés nem is lehetne rosszabb a Boeing számára, melynek vezetősége igen bizonytalan napokat él meg, mert az igazgatótanács új vezérigazgatót keres.

A vállalat biztonsági kultúráját vizsgáló júniusi szenátusi meghallgatáson Dave Calhoun jelenlegi vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy minden alkalmazott fizetésemelést fog kapni. Mindezt akkor mondta, amikor szembekerült a saját fizetésemelési csomagjával.

A szakszervezeti tagok az elmúlt időszakban fokozottan aktívak voltak: egy alkalommal kürtökkel és dobokkal zavarták meg a sajtóbejárást a 737-es repülőgépek összeszerelősorán.

A munkavállalók egy sora egyébként 2008-ban nyolc héten át sztrájkolt, amikor legutóbb a helyi szakszervezet teljes körű szerződéses megállapodást írt alá a Boeinggel.

Újabb megmagyarázhatatlan hiba a Boeingnél: megdöbbentő felvételt tettek közzé

Az American Airlines egyik járatának felszállás közben robbant fel a kereke Floridában.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→