Az e-könyv előfizetési szolgáltatások kezdettől fogva lemaradtak a zenei és videó előfizetési szolgáltatások mögött. Az előfizetéses zenei szolgáltatások először 2002-ben jelentek meg a Rhapsody (ma Napster) révén, a Netflix pedig 2007-ben indította el streaming-szolgáltatását a már akkor is hatalmas DVD-kölcsönzői bázisú ügyfelei számára.

Bár az e-könyvek már a kilencvenes években megjelentek, az előfizetéses e-könyvszolgáltatások jóval később indultak el az Egyesült Államokban, amikor az Amazon elindította a Kindle Unlimited előfizetéses szolgáltatását.

A szerzői jogokon sok múlik

A globális e-könyv előfizetési szolgáltatási piac kihívása főleg az, hogy korlátozottabb számú e-könyvtárat kínál a könyvesbolthoz képest, elsősorban azért, mert

a könyvek szerzői jogai általában nem a kiadóké, hanem a szerzőké.

Ez azt jelenti, hogy a kiadók csak korlátozott jogokat kapnak a könyvek nyomtatott és (újabban) e-book formában történő kiadásán kívül más értékesítési csatornákra. Van olyan kiadó, amely kereskedelmi korlátozásokat alkalmaz a különböző előfizetési és streaming platformokon, ami viszont korlátozza növekedési lehetőségeiket az egyik leggyorsabban bővülő csatornán – mondta az Economxnek Daria Olasz.

A Bookmate magyar divíziójának üzletfejlesztési menedzsere szerint ezzel szemben a szerzőkkel kötött egyes könyvszerződések egyre nagyobb számban teszik lehetővé a kiadók számára, hogy előfizetéses szolgáltatásokba licenceljék az e-könyveket. Mivel az előfizetések népszerűsége egyre nő, a kiadók preferálják, hogy valamennyi értékesítési csatornán megjelenjenek.

Az e-könyvek előfizetéses rendszere a kiadók marketing szempontjából is fontos szerepet játszik, mivel a nyomtatott könyvek értékesítését generálhatja. Azok a fogyasztók, akik az előfizetéses e-book szolgáltatáson keresztül fedeznek fel egy könyvet, utána gyakran örömmel vásárolják meg a könyv nyomtatott változatát.

Hiába bővül az e-könyv vásárlás, nem tudja behozni a printet

A világ országainak túlnyomó többségében az e-könyvek elterjedtsége még mindig elmarad a nyomtatott könyvekétől. Az Egyesült Államokban például a becslések szerint a lakosság 20 százaléka vásárolt tavaly e-könyvet, szemben a nyomtatott könyveket vásárló 30 százalékkal. A vizsgált országok közül

egyedül Kínában volt ellentétes a tendencia: a felmérést megelőző 12 hónapban az emberek mindössze 24 százaléka vásárolt nyomtatott könyvet, míg 27 százalékuk vett e-könyvet ugyanebben az időszakban.

Annak ellenére, hogy a digitális olvasás folyamatos növekedési ütemet jelez, az e-könyv nem a nyomtatott könyveket helyettesítő, hanem inkább egy kiegészítő értékesítési csatorna, amely a kiadói ágazat javát is szolgálja – közölte a vezető.

Azonban nem tagadhatjuk, hogy számos olyan élethelyzet van, amikor „digitálisan olvasni” kényelmesebb. Az irodalom digitális elérhetősége különösen előnyös azok számára, akik nem férnek hozzá a nyomtatott könyvekhez, vagy nem engedhetik meg maguknak a print könyvek megvásárlását, akiknek a lakásában kevés a hely, vagy szeretnek utazás közben olvasni.

Az idősebb korosztály vagy az éjszakai olvasók számára a tabletek is nagyszerű hordozóként működnek. A digitális hozzáférés nagy előnye, hogy az olvasók bárhol, bármikor, néhány kattintással élvezhetik az irodalmat vagy az egyéb szövegeket. Sokan úgy vélik, hogy azok a legjobb online könyvelőfizetési szolgáltatások, amelyek személyre szabott ajánlásokat adnak, és ezzel fokozzák a felhasználói-olvasási élményt.

Azzal kapcsolatban, hogy az e-könyvek konkurenciát jelentenek-e a print könyveknek, Daria Olasz úgy válaszolt, erre

a MOL Bubi egy beszédes példa: van, aki inkább közbiciklivel jár, van, aki meg kocsival – mindenesetre a Molnál sem az volt a logika, hogy ne biciklizzen senki, mert akkor kevesebbet tankol.

Mi az új a Bookmate-ben?

A Bookmate e-book reader fejlesztése során az olvasói élmény volt a legfontosabb szempont: mind a Bookmate alkalmazások, mind a weboldal rendelkezik beépített olvasóval. A felhasználóknak lehetőségük van az olvasó testre szabására, például a képernyő fényerejének, a betűtípusnak (típus és méret), a háttérszínnek, a margó méretének, a sortávolságnak és a görgetési módnak a kiválasztásával.

További beállítások közé tartozik az oldal tájolása, a szöveg igazítása, a tapogatási zónák, az oldalszámozás és az oldalhúzási animáció engedélyezése/tiltása. Továbbá lehetőség van az eredeti szerzői könyvterv használatára is.

Ha a felhasználó megszakítja a könyv olvasását, folytathatja azt minden olyan eszközön, ahol korábban már bejelentkezett a Bookmate-fiókjába. Az olvasói funkció lehetővé teszi a felhasználó számára az idézetek kiemelését és elmentését. Lehetőség van arra is, hogy a felhasználó a szöveghez jegyzeteket készítsen. Az idézetek és jegyzetek nyilvánosak is lehetnek, vagy igény szerin csak a felhasználó látja azokat. 

Az előfizetéssel rendelkező felhasználók élvezhetik a beépített fordító előnyeit, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy olvasás közben lefordítsa az ismeretlen szavakat.

Az e-reader-en kívül a Bookmate alkalmazások beépített audiólejátszóval rendelkeznek a hangoskönyvek és a podcastek lejátszásához. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a hallgatás sebességének, az alvásidőzítőnek és az autós üzemmód használatának a testreszabását. A tartalom fejezetenként hallgatható és letölthető.

Kiemelnék három nagyon hasznos funkciót – mondja Daria Olasz: az első az offline mód. A második, hogy a Bookmate használata több eszközön lehetséges: az aktív előfizetéssel rendelkező Bookmate-fiók egyszerre három különböző eszközön (android, iOS, asztali böngésző) is használható. A harmadik pedig a „social features”: a Bookmate többféle közösségi interakciós lehetőséget kínál mind az alkalmazásban, mind a weboldalon.

A kiadóktól függ a könyvtár frissülése

Fontos kérdés, hogy milyen ütemben frissül a digitális könyvtár katalógusa. Például, ha adott kiadónál megjelenik egy új krimi, amit az olvasó nagyon várt, az aznap már a Bookmate kínálatában is elérhető? Vagy várni kell az e-könyvtári hozzáférésre?

A digitális könyvtár frissítése nagyrészt a kiadóktól függ. Vannak olyan kiadó partnereink, akik nagyon hamar feltöltik az új e-könyveket, de van, akiknek az újdonságaira várni kell, tehát a frissítés lényegében a kiadói kapacitás függvénye

– mondja a Daria Olasz. 

És hogy hány magyar címet és milyen könyvkiadók kiadványait találhatjuk meg jelenleg a Bookmate katalógusában? Íme egy kis statisztika:

Címek az összes elérhető nyelven
E-könyvek: 638 288
Hangoskönyvek: 340 348

Címek magyar nyelven
E-könyvek: 5332
Hangoskönyvek: 543

Címek angol nyelven
E-könyvek: 164 587
Hangoskönyvek:41 365

Az előfizetési díj egyébként 3490 forint/ hónap,

amiért a felhasználó 15 nyelven korlátozás nélkül olvashatja és hallgathatja a katalógusban található összes könyvet és hangoskönyvet. A szolgáltatásra pedig bárki bármikor előfizethet, és a 7 napos ingyenes próbaidőszak alatt szabadon lemondható.

A szerb piacból kiindulva a Bookmate megjelenése előtt mindössze 2 százalék körül volt az e-könyv penetráció, mára viszont több éves sikeres működésünk van a piacon, lendületesen fejlődünk (és velünk a kiadók is). Magyarországon még nagyon az út elején járunk, de azt gondoljuk, hogy a kiadókkal és a partnereinkkel együtt a 15 éves tapasztalatra építve, sokat tudunk tenni a hazai e-könyv ágazat fejlődéséért – fejezte be gondolatait a vezető.