A Profit.ro által megismert belső dokumentum szerint a "cég átszervezése" az oka annak, hogy a Dacia kiterjedt "előnyös" elbocsátási programot indít október 1-től, amely önkéntes távozáson alapul, és a kilépő dolgozókat a gyári szolgálati idővel arányos pénzösszeggel kompenzálják.

A Daciánál szeptember 9-től szeptember 20-ig kell benyújtaniuk a kérelmüket azoknak a munkavállalóknak, akik szeretnék igénybe venni a kompenzációs összegeket, ahogy az a cég munkavállalóinak megküldött dokumentumból kiderül.

Az Automobile Dacia dolgozóinak eljuttatott tájékoztatás szerint a legalacsonyabb összeget a legfeljebb kétéve a cégnél dolgozók kapják, mégpedig 22 ezer lejt (mintegy 1 millió 760 ezer forint). 

A 2-4 évnyi munkaviszony után 55 ezer lej (közel 4 millió 400 ezer forint), 4 és 8 év között 98 ezer lej (7 millió 830 ezer forint), 8 és 12 éves kor között 120 ezer lej (mintegy 9 millió 590 ezer forint) lesz az összeg.

A legjobban fizetett kategóriák a 12 és 16 év közötti munkavállalók lesznek, akik 150 ezer lejt (nagyjából 11 millió 985 ezer forintot, valamint a 16 év felettiek 185 ezer lejt (14 millió 780 ezer forint) kapnak.

Lesznek magasabb összegek is: 

  • A foglalkozási megbetegedéssel vagy munkabalesettel nyilvántartott munkavállalók esetében 210 ezer lej (16 millió 780 ezer forint) a prémium, szolgálati időtől függetlenül.
  • Szintén a munkahelyváltásra vagy az ilyen helyzetekre vonatkozó orvosi javaslattal rendelkező alkalmazottaknak a prémium 195 ezer lej (15 millió 580 ezer forint) lesz, szolgálati időtől függetlenül.
  • Azoknak, akik felhalmozzák ezeket a feltételeket, a prémium 210 ezer lej (16 millió 780 ezer forint).

További előnyt jelent, hogy a kollektív munkaszerződés értelmében kedvezményes áron vásárolhat Dacia, Renault vagy Nissan autót.

A Dacia az önkéntes távozási programba való beiratkozást azoknak a szekcióknak ajánlja, ahol tevékenységcsökkentés vagy -megszakítás, projektlezárás, automatizálás, robotizálás, digitalizálás, egyéb szerkezeti vagy beosztási változtatások készülnek. A Profit.ro információi szerint nincs felső korlát az önkéntes elbocsátási programba beiratkozottak számával kapcsolatban.