A Google és a Kairos hétfőn közölte, hogy a technológiai vállalat összesen 500 megawatt kapacitású kis moduláris atomreaktorokra (SMR-ekre) adott megrendelést, ami segít a Kairosnak, a hétéves startup cégnek abban, hogy 2030-ra üzembe helyezze első kereskedelmi reaktorát, 2035-re pedig további reaktorokat.

A megállapodás mérföldkő számunkra a Google-nél...Úgy érezzük, hogy az atomenergia fontos szerepet játszhat abban, hogy tisztán segítsen kielégíteni az energetikai keresletünket

– mondta Michael Terrell, a vállalat energia- és klímaügyekért felelős vezető igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy a reaktorok a hálózatba táplálnának-e, vagy közvetlenül az adatközpontokhoz csatlakoznának, Terrell azt mondta, hogy a Google minden lehetőséget mérlegel.

A két vállalat nem kívánt nyilatkozni a megállapodás értékéről, illetve arról, hogy a Google előre finanszírozza-e az SMR-ek megépítését, vagy egyszerűen csak fizet az áramért, ha már megépültek.

A múlt hónapban a Microsoft bejelentette, hogy kötelezettséget vállal arra, hogy 20 évre elegendő áramot vásárol a Three Mile Island nevű, leállított amerikai atomerőműből, ha a Constellation Energy újraindítja a létesítményt.

A technológiai vállalatok egyre inkább érdeklődnek a nukleáris energia iránt, amely középtávú megoldást jelent az adatközpontok energiaigényének kielégítéséhez szükséges alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia biztosítására. 

A Google és a Kairos közötti megállapodás az első olyan ügylet, amelyben egy technológiai vállalat segíti egy atomerőmű építésének megrendelését. Az Egyesült Államokban az elmúlt 20 évben mindössze három reaktort helyeztek üzembe.

Olvasztott fluorid-sóval hűtenek

Terrell szerint az SMR-ek „egyszerűsített, eredendően biztonságos konstrukciót, gyorsabb építést és rugalmasabb telepítési helyet” kínálnak a nagyméretű atomerőművekhez képest – számolt be róla a Financial Times.

Bár a Google „nagymértékben” a megújuló energiaforrásokra támaszkodik adatközpontjainak energiaellátása érdekében, Terrell hozzáfűzte, hogy

a modellezés világossá tette: ahhoz, hogy a hálózatok valóban szén-dioxid-mentessé váljanak, többre lesz szükség, mint a szél, a napenergia és a lítiumion-tárolás; a fejlett technológiák következő csoportjára lesz szükség.

A kaliforniai Alamedában működő Kairos egy olyan reaktort fejlesztett ki, amelyet víz helyett olvasztott fluorid-sóval hűtenek és már tavaly decemberben megkapta az amerikai nukleáris szabályozó hatóságtól az építési engedélyt egy Hermes nevű, 50 MW-os demonstrációs reaktor megépítésére Tennessee-ben.

Fél évszázad óta ez volt az első új típusú reaktor engedélyezése az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma a Kairos Hermes projektjébe mintegy 300 millió dollárt fektet be a fejlett reaktorok demonstrációs programja keretében.

Az USA a költségek csökkentése és az erőművek építésének felgyorsítása érdekében olyan vállalatok mögé állt, amelyek kisebb méretű, gyárakban gyártható és a helyszínen összeszerelhető atomreaktorokat kívánnak építeni.

A Kairos olvadt só reaktora kerámia bevonatú TRISO üzemanyagot használ, és közel légköri nyomáson működik, a sóból származó hőt gőz előállítására és egy turbina működtetésére adja át. A vállalat júliusban kezdte meg a Hermes projekt építését, és célja, hogy 2027-re üzembe helyezze. Szeptemberben közölte, hogy az új-mexikói Albuquerque-ben sógyártó létesítményt és két üzemanyag-labort épít.

Mike Laufer, a Kairos vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat által a Google számára építeni tervezett, kereskedelmi méretű SMR-ek kapacitása 75 MW lesz, és hogy a vállalat az amerikai piacra összpontosít.