A Jeep magyarországi importőrétől kért hivatalos állásfoglalást a Totalcar arról, hogyan érinti a visszahívás a hazai autótulajdonosokat. Előzőleg a Stellantis a Jeep Wrangler 4xe és a Grand Cherokee 4xe 195 ezer példányát rendelte vissza spontán öngyulladás miatt.

Ez azt jelenti, hogy az érintett autókban parkolás közben, leállított állapotban is tűz keletkezhet.

A közelmúltban 15 ilyen eset történt az Egyesült Államokban.

Magyarországon eddig nem történt tűzeset

– közölte az importőr a szakportál érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint a visszahívás 195 ezer 4xe jelölésű plug-in hibrid autóra vonatkozik, ebből 154 032 darabot Amerikában regisztráltak.

Az importőr a levelében azt írja, hogy

14 038 autót hívnak vissza Kanadában, 673 darabot Mexikóban és további 25 502-et az Amerikán kívül eső piacokon. Vélhetően Európát is ez utóbbi kategóriába sorolják. 

Az érintett autókat 2020 és 2024 között gyártották, de az amerikai vállalat szerint csupán öt százalékuk lehet hibás.

Az eddigi tűzesetekben érintett autókban az a közös, hogy valamennyi parkolt és kikapcsolt állapotban volt, amikor felcsaptak a lángok. Eddigi információk alapján senki sem sérült meg, viszont

a Jeep azt kéri a tulajoktól, hogy ingatlanoktól és más autóktól távol helyezzék el a visszahívásban érintett típusokat, amíg azokat el nem viszik javításra.

Hozzátették, hogy a tűz kockázata csökken, ha az autó akkumulátorának töltöttségi szintje alacsony, ezért kérik, ne töltsék a hibrid kocsikat. 

Az autógyártó jelenleg is vizsgálja a tűzeseteket, de pontos okokat egyelőre nem tártak fel.