Több mint 10 millió darabot adtak el három nappal az augusztus 20-i megjelenése után a Black Myth: Wukong című mitológiai, kínai fejlesztésű videojátékból . A Game Science által fejlesztett program globálisan a legnagyobb bevételt hozó játékként zárta az augusztust.

Dino Ying, a játékot társkiadó Hero Games elnöke elmondta, hogy a 

a Black Myth: Wukong megmutatta mindenkinek, hogy egy Kínában készült AAA játék is képes ilyen magas globális eladásokat elérni.

Az AAA-címke a magas grafikai minőséggel és jelentős marketinggel rendelkező játékokra utal. Ying elárulta, hogy legalább egy ebbe a kategóriába eső, kínai fejlesztésről tud, amelybe a Hero Games is befektetett – írja a CNBC.

Ying arra is számít, hogy a külföldi AAA-játékfejlesztők felismerik, milyen nagy a kínai piac, és több funkciót szabnak a kínai játékosokra.

Ivan Su, a Morningstar vezető részvényelemzője elmondta, hogy  „Kínában 600 millió játékos van”. A szakértő szerint az ázsiai ország eddig azért nem fejlesztett saját AAA-játékot, mert ezeket jellemzően számítógépeken és konzolokon játsszák és évekig tart gyártási idejük, márpedig ennél „sokkal költséghatékonyabb, ha mobiljátékokat készítünk”. 

A sokadik projekt sikerült

A Hero Games már  60 millió jüant invesztált (mai árfolyamon nagyjából 3 milliárd forint) a Game Science két sikertelen projektjébe, amikor a cég fejlesztői 2020 augusztusában megkeresték őket a Black Myth: Wukong koncepciójával.

Az új tervet is megtámogató befektetésként a Hero Games 20 százalékos részesedést vásárolt a játékfejlesztő vállalatban, ezenfelül a Tencent, Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata is  5 százalékos részesedést vásárolt a Game Science-ben.

Korlátozás utáni nyitás

Peking 2021-ben korlátozta a kiskorúak játékkal töltött idejét és a Kínai Kommunista Párt (KKP) megnehezítette a játékok engedélyezését.  A nagy sikerű játékot kiadó Ying viszont úgy látja,

hogy az elmúlt két évben a szabályozás egyre inkább tiszteletben tartja a játékipart, és jótékonyan hat a fejlődésére.

Az iparági adatok szerint 2024 első felében a hazai játékeladások Kínában elérték a 147,27 milliárd jüant (több mint 7300 milliárd forint) – azonban ennek mindössze 0,5 százalékát tették ki a konzoljátékokból származó bevételek . A tengerentúli értékesítéséből származó bevétel 2023-ra 16,4 milliárd dollárra emelkedett a 2019-es 11,6 milliárd dollárról.

A Black Myth: Wukong februárban kapta meg a pekingi kormány jóváhagyását.