A Lufthansa légitársaság és az OTP Travel stratégiai partnerekként közösen is tesznek a fenntartható, környezettudatos működésért. Az OTP Travel részt vesz a Lufthansa Csoport fenntartható üzemanyag (SAF) programjában. 

Az 1 millió forint értékű SAF a Frankfurt-Budapest útvonalon turista osztályon utazó 38 utas karbonlábnyomát redukálja zéró értékre az adott úton az utazás tekintetében. 

A Sustainable Aviation Fuel (SAF) minden olyan repülési üzemanyag gyűjtőfogalma, amely nem fosszilis alapanyagokból készül. Különböző eljárások léteznek a SAF előállítására – mind biogén, mind nem biogén alapanyagok felhasználásával. A jelenleg elérhető SAF biogén maradványokból készül, és a hagyományos kerozinnal összehasonlítva körülbelül 80 százalékkal csökkenti a szén-dioxid lábnyomot. A Lufthansa Csoport elkötelezetten kutatja, teszteli az a SAF technológiákat, amilyen az elektrolízisre épülő Power-to-Liquid (PtL) vagy a napenergiát felhasználó Sun-to-Liquid (StL) technológia – írja az MTI. 

Az OTP Travel olyan szállodákkal és szolgáltatókkal dolgozik együtt, amelyek környezetbarát gyakorlatokat alkalmaznak, mint például az energiatakarékos technológiák használata, a hulladékcsökkentési programok és a helyi, organikus élelmiszerek kínálata, vagy légitársaságok esetében az újrahasznosított üzemanyagok alkalmazása. 

Ösztönző hatású együttműködés

Molnár Judit, az OTP Travel és Karsten Zang a Lufthansa Csoport magyarországi ügyvezetője egyetértenek abban, hogy ez az együttműködés példát mutat és ösztönözhet más vállalatokat is a fenntartható megoldások alkalmazására. 

Természetesnek vettük, hogy csatlakoztunk a kezdeményezéséhez, és arra biztatjuk partnereinket, hogy kövessék példánkat

 – nyilatkozta Molnár Judit.

„A globális közlekedés CO2 kibocsátásának 12 százalékáért felel a repülés, a teljes globális CO2 kibocsátásban pedig 2-2,5 százalék ez az arány. Azt gondolom, hogy a kibocsátás mértéktől függetlenül minden szereplőnek kötelessége, hogy keresse az innovatív kibocsátás-csökkentési megoldásokat” – tette hozzá Karsten Zang.