Ellátási gondok vannak Ausztráliában, akadoznak a tojás-szállítások a madárinfluenza járvány miatt, ezért drasztikus lépésre kényszerült a McDonald’s: a reggeli menüt kínáló órákat 90 perccel lerövidítették. 

A probléma könnyen lehet, hogy tartós, az elmúlt hónapokban 1 millió csirkével csökkentették a tojóállományt Ausztráliában, a betegség továbbterjedését megakadályozandó döntött így a helyi mezőgazdasági minisztérium.

A McDonald's-okban a hiány miatt reggeli menüt dél helyett már csak 10:30-ig szolgálnak fel – írta a CNBC. (Magyarországon is csak 10:30-ig lehet kérni McReggelit.)

Egyébként a probléma nem csak a gyorsétteremláncot érinti, a helyi kiskereskedelmi egységekben egy vásárló egy alkalommal maximum két doboz tojást vehet meg. De még ez sem garancia semmire, több államban ideiglenesen üres pultokkal lehet találkozni, de ígéret van rá, hogy a leginkább érintett területeket mihamarabb feltöltik a rendelkezésre álló készletek átcsoportosításával. 

Bár a madárinfluenza az egész baromfiágazatot érinti, válsághelyzet azért nincs, igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Rowan McMonnies, az Australian Eggs vezetője, hivatkozva arra, hogy jelenleg is még 20 millió tyúk teszi a dolgát. 

"A madárinfluenza nem jelent élelmiszerbiztonsági problémát, és a megfelelően kezelt és főzött csirkehús, tojás és tojástermékek fogyasztása biztonságos" - tette hozzá a szervezet vezetője.