Egy coloradói férfi nyújtott be elsőnek keresetet a McDonald's ellen a Quarter Pounder hamburgerekhez köthető E. coli járvány miatt, amely egy ember halálát okozta, és közel 50 embert betegített meg.

A feljelentés szerint Eric Stelly október 4-én elfogyasztott egy McDonald's szendvicset, és néhány nappal később az E. coli-tesztje pozitív lett. Colorado egészségügyi tisztviselői később azt mondták a férfinak, hogy betegsége összefügg a McDonald's járványával. Eric Stelly a chicagói Greeleyben perelte be a céget, és 50 ezer dollárt követel hanyag kezelés miatt – írta meg a Reuters.

Ron Simon, Eric Stelly ügyvédje elmondta, hogy további 15 embert képvisel, akik hasonlóképpen betegedtek meg. 

A részvények a per híre után visszaestek.

A McDonald's egyesült államokbeli elnöke, Joe Erlinger szerdán azt mondta, hogy a gyorséttermi láncnak újra fel kell építenie a fogyasztók bizalmát. Első lépésként levették az étlapról az érintett terméket.

A járvány az Egyesült Államok nyugati és közép-nyugati részén tört ki, egy ember halálát okozta, tízen pedig súlyos szövődmények miatt kórházba kerültek. Mintegy 50 ember fertőződött meg a baktériummal, amely a hagymán telepedhetett meg. 

A McDonald's közölte, hogy a Taylor Farms szállította a fertőzésért okolható szeletelt hagymát. A cég nem reagált a vádakra, ám közben a US Foods, az ügyben érintett forgalmazó több tételt visszahívott egy coloradói üzemben előállított sárgahagymából – írta meg a Reuters.

Kiderült, a Burger King üzletek körülbelül 5 százaléka is a Taylor Farmstól szerez be árut, de a cég szóvivője azt mondta, hogy a Burger Kinggel még nem vették fel a kapcsolatot, és semmilyen megbetegedésről nem tudnak. A KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell láncokat üzemeltető Yum azt mondta, hogy elővigyázatosságból nem használják a hagymát.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala is megerősítette, hogy a Taylor Farms volt a beszállítója az érintett McDonald's telephelyeknek, és azt is, hogy a vállalat önkéntes visszahívást kezdeményezett.

Az E. coli tünetei közé tartozik a gyomorgörcs, a hasmenés és a hányás. A legtöbb fertőzésben szenvedő ember három-négy nappal azután kezd rosszul lenni, hogy evett vagy ivott valamit, ami baktériumot tartalmazott. A tünetek azonban jelentkezhetnek azonnal vagy akár tíz nappal később is.